Er komt een nieuwe klokkenluidersregeling voor rijksambtenaren en politie. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) bespreekt het voorstel vrijdag 18 december met de Tweede Kamer. De regeling moet op 1 januari 2010 ingaan.
Slechts 15 procent van de werknemers verwacht volgend jaar een salarisverhoging naast de inflatiecorrectie. En 37 procent verwacht helemaal geen verhoging. De realiteitszin over de crisis lijkt daarmee groter te zijn geworden, want twee jaar geleden hield nog maar 18 procent er rekening mee geen salarisverhoging te zullen krijgen.
De Kantonrechter oordeelt dat de wijziging van targets van een bonusregeling niet instemmingsplichtig is. In hoger beroep is het Hof Den Haag het met deze uitspraak eens.
Een zieke werknemer krijgt salaris én bouwt gedurende maximaal zes maanden vakantiedagen op. Dus een werknemer die één jaar ziek is, bouwt volgens de Nederlandse wet over een half jaar vakantiedagen op. De Europese rechter oordeelt echter dat deze Nederlandse regeling in strijd is met Europees recht.
Steeds meer werkgevers omzeilen een collectief ontslag door met werknemers tot individuele deals te komen. Op deze manier ontlopen ze de meldingsplicht, die geldt vanaf twintig ontslagen, bij uitkeringsinstantie UWV WERKbedrijf en houden ze de vakbonden buiten de deur. Dit meldt het Financieele Dagblad.
Werkgevers zien weinig mogelijkheid om hun werknemers met een zwaar beroep na 30 jaar aan ander, lichter werk te helpen, zoals het kabinet voorstelt in zijn plannen om de AOW-leeftijd te verhogen. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van FNV Bondgenoten heeft uitgevoerd onder werkgevers.
De belangstelling voor de levensloopregeling is gering, zo blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Deze regeling werd in 2006 ingevoerd als hét antwoord op de toenemende aandacht voor levensfasebeleid. Momenteel heeft tien procent van de werknemers een levensloopregeling.
Driekwart van de Nederlanders vindt dat de overheid van het pensioen moet afblijven. Bijna 60 procent vindt dat vakbonden een eventueel pensioengat via de cao moeten repareren. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van ADV Market Research in opdracht van de FNV.
We staan aan de vooravond van anders betalen voor mobiliteit. Bij Anders Betalen voor Mobiliteit (ABvM) betaalt u straks voor elke gereden kilometer. En dus niet langer enkel voor het feit dat u een voertuig heeft. Autobezit wordt goedkoper, maar het daadwerkelijke gebruik duurder. Daar zou u nu al uw mobiliteitsbeleid op moeten aanpassen.
Kleine en middelgrote bedrijven in de bouw, metaal en techniek én de transportsector delen het enthousiasme over de verhoging van de AOW-leeftijd van de centrale werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW niet. Zij vrezen hier zwaar de dupe van te worden.