Het beoordelingsgesprek kan dit jaar wel eens gebruikt worden om een eerste ontslagronde te houden. Deze verwachting spreekt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen uit in dagblad Spits.
Een zieke werknemer krijgt salaris én bouwt gedurende maximaal zes maanden vakantiedagen op. Dus een werknemer die één jaar ziek is, bouwt volgens de Nederlandse wet over een half jaar vakantiedagen op. De Europese rechter oordeelt echter dat deze Nederlandse regeling in strijd is met Europees recht.
Er komt een nieuwe klokkenluidersregeling voor rijksambtenaren en politie. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) bespreekt het voorstel vrijdag 18 december met de Tweede Kamer. De regeling moet op 1 januari 2010 ingaan.
De centrale ondernemingsraad dient een actieve houding aan te nemen. Als er een onduidelijk adviesaanvraag is, moet de COR daar zelf vragen over stellen. Zij kan zich later niet beroepen op onduidelijke informatievoorziening, zo oordeelt de Ondernemingskamer.
Werkgevers willen steeds meer af van de traditionele dertiende maand die ze rond de jaarwisseling betalen. Een vaste dertiende maanduitkering kan problemen geven voor bedrijven als de resultaten tegenvallen. Dit meldt bndestem.nl.
Ook stagiairs hebben recht op goede arbeidsomstandigheden. Jongerenorganisaties CNV Jongeren, FNV Jong, ISO, JOB en LSVB hebben via een speciale stagemeldlijn alarmerende klachten ontvangen. Dit meldt de website van de FNV.
Meer dan tweederde van de Nederlandse managers vindt dat hun bedrijf financieel personeel aan zou moeten nemen voor de eindejaarsdrukte dit jaar. Dit blijkt uit een recent onderzoek van financieel uitzend- en detacheringsbureau Accountemps, een divisie van Robert Half International, onder 1470 financiële en HR managers.
Slechts 15 procent van de werknemers verwacht volgend jaar een salarisverhoging naast de inflatiecorrectie. En 37 procent verwacht helemaal geen verhoging. De realiteitszin over de crisis lijkt daarmee groter te zijn geworden, want twee jaar geleden hield nog maar 18 procent er rekening mee geen salarisverhoging te zullen krijgen.
Werkgevers zien weinig mogelijkheid om hun werknemers met een zwaar beroep na 30 jaar aan ander, lichter werk te helpen, zoals het kabinet voorstelt in zijn plannen om de AOW-leeftijd te verhogen. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van FNV Bondgenoten heeft uitgevoerd onder werkgevers.
Steeds meer werkgevers omzeilen een collectief ontslag door met werknemers tot individuele deals te komen. Op deze manier ontlopen ze de meldingsplicht, die geldt vanaf twintig ontslagen, bij uitkeringsinstantie UWV WERKbedrijf en houden ze de vakbonden buiten de deur. Dit meldt het Financieele Dagblad.