Het kabinet wil het opsparen van vakantiedagen aan banden leggen. Een wetsvoorstel, waarin staat dat werknemers hun wettelijke vakantiedagen maximaal anderhalf jaar kunnen opsparen in plaats van vijf jaar, is al door de Tweede Kamer goedgekeurd. Werkgeversorganisaties vinden dat er een aantal puntjes op de i gezet moeten worden. Zij willen daarom dat deze wet niet voor 1 januari 2012 wordt ingevoerd.
Werknemers zijn bereid fors hogere premies te betalen voor een gegarandeerde pensioenuitkering. Zij lijken meer waarde te hechten aan een gegarandeerd pensioen dan aan bijvoorbeeld handhaving van de pensioenleeftijd op 65 jaar.
Bijna 78 procent van de mkb’ers ergert zich op enigerlei wijze aan verplichte administratieve handelingen. De handelingen in verband met de Arbowet neemt in de top tien van ergernissen de vijfde plek in, de personeelsadministratie de achtste plek.
Op de jaarlijkse kerstborrel op het werk praten Nederlanders het liefst met directe collega’s. De baas staat vaak alleen: slechts 9 procent grijpt de kerstborrel aan om met de directie te kletsen.
Het traditionele kerstpakket is in populariteit gestegen ten opzichte van 2009. Bijna een derde (32 procent) van de Nederlandse werknemers geeft aan het liefst een traditioneel kerstpakket te ontvangen als kerstgeschenk.
Door moderne manieren van procesondersteuning heeft HR de mogelijkheid om essentiële informatie te verzamelen en te delen. Toch zetten nog maar weinig organisaties deze volgende stap in de ontwikkeling van HR-meetbaarheid. Zo blijkt uit de HR Benchmark 2010 van Raet.
Het huidige kabinet heeft aangekondigd dat er een vitaliteitsregeling komt. Daarin zouden dan de huidige spaarloon- en levensloopregeling opgaan.
Een kwart van de werkenden in loondienst zou meer uren betaald willen werken als zij daarbij de tijden en werkplek grotendeels zelf kunnen bepalen. Twee werkdagen per week is daarbij het gemiddelde extra aantal uren.
Een werkneemster, 60 jaar, is arbeidsongeschikt geraakt met als gevolg een burn-out. De arbeidsovereenkomst is vervolgens met toestemming van de CWI opgezegd. De werkneemster stelt de werkgever aansprakelijk voor de schade die zij als gevolg van de burn-out heeft geleden en nog steeds lijdt. De kantonrechter heeft geoordeeld dat de werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan, de vordering van werkneemster wordt afgewezen. Tegen dit oordeel gaat de werkneemster in hoger beroep.
Als u werknemers in dienst hebt, moet u binnenkort de loonadministratie 2010 afsluiten. Dat betekent dat u voor de jaarwisseling een aantal belangrijke controles moet uitvoeren. Een aantal daarvan hebben wij voor u op een rij gezet.