Is iemand een echte zzp’er of toch eigenlijk een ‘gewone’ werknemer? Met die vraag worstelen nog steeds veel werkgevers. Voorheen was een duidelijk antwoord op die vraag niet heel urgent, maar nu de belastingdienst per 1 januari gaat handhaven wel.
Werkgevers die moeite hebben met het vinden van personeel doen er goed aan om een salarisindicatie te vermelden in hun vacatures. Voor maar liefst 83% van de werkzoekenden speelt deze informatie namelijk een doorslaggevende rol om voor een baan te kiezen.
Nederlandse techbedrijven lopen internationaal achterop wat het dichten van de gender pay gap betreft. Dat blijkt uit een data-onderzoek van Ravio, een bedrijf dat benchmarks verzorgt over arbeidsvoorwaarden in de tech-sector, onder ruim 1000 techbedrijven en een survey onder 200 HR-leaders.
Softwarebedrijf AFAS gaat een vierdaagse werkweek invoeren voor al zijn medewerkers. De arbeidsvoorwaarden blijven hetzelfde, meldt het bedrijf. Medewerkers hoeven dus geen loon in te leveren. Werknemers die al vier dagen werken worden gecompenseerd.
De tien minuten die een callcentermedewerker voor zijn werktijd aanwezig moest zijn, moet worden gezien als betaalde werktijd. Zo luidt het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. Wat hem betreft kan een eerdere uitspraak van het gerechtshof Den Haag met een gelijke strekking daarom in stand blijven.
Tuinbouwbedrijf Koppert Cress hoeft geen belasting te betalen over de gratis, gezonde lunches die het personeel heeft gekregen. Dat heeft de Hoge Raad beslist in een geschil tussen de Westlandse teler van kiemplanten en andere eetbare bloemen en planten en de Belastingdienst. Het is echter niet zo dat andere bedrijven nu aanspraak kunnen maken op het gelijk.
De onderhandelaars in Den Haag van PVV, BBB, NSC en VVD zijn eruit: er is een akkoord op hoofdlijnen om Nederland te besturen in 2024-2028. In deze rechtse coalitie zijn migratie en bestaanszekerheid belangrijke speerpunten. De relevantie van het akkoord voor HR op een rijtje.
Het aandeel werknemers dat burn-outklachten (psychische vermoeidheid door het werk) ervaart, is in 2023 iets gedaald. Ook het percentage werknemers dat (aanvullende) maatregelen nodig vindt laat een lichte daling zien.
Utrecht wil zich profileren als aantrekkelijke werkgever voor jong talent. Om die reden gaat de gemeente ambtenaren helpen met de aflossing van hun studieschuld.
Werknemers van buiten de Europese Unie die hier op een werkvisum verblijven, krijgen binnenkort meer speling om van baan te wisselen of een tijdje werkloos te zijn. De EU-lidstaten hebben hierover nieuwe afspraken goedgekeurd en zullen die binnen twee jaar gaan toepassen.