Een werknemer van een bandenfabrikant wordt verdacht van drugssmokkel en het exploiteren van een wietkwekerij. Vanwege zijn detentie verschijnt de werknemer vanaf april 2011 niet meer op zijn werk, zonder hiervan zijn werkgever op de hoogte te stellen. Eind september 2011 neemt de werknemer voor het eerst contact op. De werkgever is ondanks de lange afwezigheid bereid de werknemer te werk te stellen totdat de werknemer dreigend eist slechts onder een andere leidinggevende zijn werkzaamheden te willen hervatten.
De werkgever heeft de werknemer binnen de proeftijd ontslagen. De werknemer is van mening dat dit ontslag niet rechtsgeldig is, omdat de proeftijd niet schriftelijk is overeengekomen. De rechter stelt de werknemer in hoger beroep in het gelijk.
De werkgever is een kleine onderneming die zich bezighoudt met orgelbouw. De werknemer gaat een liefdesrelatie aan met de vriendin van een collega. De werkgever en de andere werknemers zien de terugkeer van de werknemer op de werkvloer niet zitten. De werknemer vindt dat het een privéaangelegenheid is waar de werkgever zich niet mee moet bemoeien. De werkgever verzoekt de rechter om ontbinding van de overeenkomst.
Uit de Verkenning loonsomheffing blijkt dat het uniform loonbegrip (2013) alleen levensvatbaar is, als de inkomstenbelasting, de toeslagen en de loonheffingen eerst drastisch worden vereenvoudigd. Alleen dan kan aan alle drie de randvoorwaarden van het uniform loonbegrip worden voldaan: lastenreductie voor bedrijven, uitvoeringsinstanties en burgers.
Op de werknemer rust in bepaalde gevallen tijdens onderhandeling over een beëindigingvergoeding de verplichting om een concreet uitzicht op een nieuwe baan te melden. Dit kan immers van invloed zijn op de hoogte van de vergoeding.
Bij ontslag lopen oudere werknemers een aanzienlijk extra financieel risico, zo blijkt uit een artikel in de Volkskrant.
De Bond van Verzekeraars wil benadrukken dat de verzekerde pensioenregelingen buiten de discussie over pensioenkortingen vallen. De Nederlandsche Bank (DNB) maakte op 6 januari jl bekend te hebben besloten dat pensioenfondsen de mogelijkheid krijgen voorgenomen pensioenkortingen voorlopig te maximeren op 7 procent, wat voor de nodige onrust zorgde.
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heft het vingertje naar werkgevers, die illegale werknemers van buiten de EU in dienst hebben. Hij waarschuwt dat zij er in de toekomst rekening mee moeten houden dat de uitzettingskosten van de illegale werknemer op hun conto kunnen komen en dat ook een forse boete kan worden opgelegd.
Het wetsvoorstel voor flexibilisering van de Wet arbeid en zorg (WAZO) en de Wet aanpassing arbeidsduur (WAA) ligt ter behandeling bij de Tweede Kamer. Met deze wetsvoorstellen wil het kabinet werknemers meer flexibiliteit bieden bij het aanpassen van werktijden en het opnemen van verlof.
Een pensioen waarin alle risico's bij de deelnemer liggen, is in opkomst. In ieder geval 40 werkgevers, met samen minstens 7000 werknemers, hebben hun pensioenregeling afgelopen jaar ondergebracht bij een premie pensioeninstelling (ppi) zo weet Trouw.nl te melden.