Op de ranglijst van secundaire arbeidsvoorwaarden als percentage van het totale arbeidspakket, staat Nederland op de 36e positie. Dit blijkt uit onderzoek van Hay Group, de studie vergelijkt het gemiddelde loon van meer dan 12 miljoen werknemers binnen 16.500 organisaties verspreid over 58 landen. Dit terwijl secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker worden en inzicht hierin voordeel kan opleveren.
In de Tweede Kamer wordt de financiële uitwerking van het begrotingsakkoord 2013, het Lenteakkoord, besproken. Hierbij komt ook het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer aan de orde. De ANWB heeft de Kamerleden laten weten tegen deze maatregel te zijn.
Is het een gouden regel in de (medische) hulpverlening om geen giften of bevoordelingen aan te nemen van degene tot wie de hulpverlener in een behandelingsrelatie staat? Een dokterspraktijk meende van wel en vroeg ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een doktersassistente, nadat zij een gift van een patiënt in ontvangst had genomen.
Een Nederlandse keten van modezaken moet door tegenvallende resultaten reorganiseren en diverse filialen sluiten. Volgens de werkgever is een groot deel van de huidige situatie te wijten aan ‘onvoldoende geschiktheid’ van het personeel. Daarom moeten alle werknemers een test afleggen zodat de voor hun noodzakelijke persoonseigenschappen van medewerkers kunnen worden vastgesteld. Naar aanleiding van de uitslag van deze test wordt een werkneemster, die al 12 jaar in dienst is als storemanager, medegedeeld dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd.
Nadat V&D een werkneemster een schuldbekentenis laat ondertekenen waarin zij niet alleen een diefstal van goederen bekende maar ook erkende een schadevergoeding van € 115.500 aan werkgever schuldig te zijn, oordeelt de Rechtbank dat er sprake is van misbruik van omstandigheden.
Demissionair staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft een besluit herzien over de verruiming van de voorwaarden voor de vrijwillige voortzetting van de pensioenopbouw na ontslag tot maximaal tien jaar. Het besluit is herzien in verband met de uitspraak van de Hoge Raad van 26 november 2010.
HR speelt in Nederland een grote rol in beslissingen over het wagenparkbeleid. Daarnaast wordt de auto van de zaak in Nederland relatief vaak gezien als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Dit in tegenstelling tot andere Europese landen zo blijkt uit de barometer van het Corporate Vehicle Observatory (CVO), opgericht door Arval.
43 procent van de Nederlandse werknemers doet mee aan een EK-poule op het werk. 35 procent zegt dat hierdoor de sfeer en de collegialiteit op de werkvloer toeneemt, maar 8 procent ergert zich juist aan de competitiedrang van hun collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank onder 1000 respondenten.
Nederlandse topmanagers zijn somberder over het behalen van hun doelstellingen dan hun Europese collega’s. Het aantal managers op executive niveau dat een bonus ontvangt ligt op 61 procent, het laagste percentage sinds 2008. Dit is een afspiegeling van het minder wordende vertrouwen van het bedrijfsleven in de toekomst. De hoogte van de bonussen die zijn uitgekeerd, is de afgelopen jaren wel iets toegenomen. Dit blijkt uit salaris- en bonusonderzoek van Mercer.
In 64 procent van de Nederlandse bedrijven hangen camera’s. Bij een op de vijf van die bedrijven zijn geen afspraken gemaakt met de ondernemingsraad over het gebruik van de camerabeelden, hoewel dat wettelijk verplicht is. Dit blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer onder 254 ondernemingsraden.