Een van de methodes om oudere werknemers binnen het bedrijf te houden zodat zij niet vroegtijdig uitvallen of met pensioen gaan, is demotie. Over het algemeen zijn de vakbonden echter fel tegen een salarisverlaging en de werkgevers zijn nog zoekende. Maar dat doorwerken en kostenbesparing succesvol hand in hand kunnen gaan laat de Zilverpool van Achmea zien.
Deelnemers van pensioenfondsen moeten zelf kunnen kiezen voor een bepaald rendements- en risicoprofiel. Die suggestie deed FNV-voorzitter Agnes Jongerius op 26 februari j.l. in een toespraak op een symposium van het APG, het vroegere ABP.
Door de veranderingen op de arbeidsmarkt zal de arbozorg zich aan moeten passen. Daarbij zal een verschuiving optreden van verzuim management naar gezondheidsmanagement. Dit stelt BS Health Consultancy op basis van eigen onderzoek.
Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) moeten makkelijker kunnen meedingen naar opdrachten van de overheid. Daarom wil minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) de regels versoepelen.
In een brief aan demissionair premier Balkenende verzoekt FNV dringend om de deeltijd-WW, het Actieplan Jeugdwerkloosheid, de positie van zelfstandigen zonder personeel (zzp´ers) en een milieu-investeringsprogramma voor de bouw aan te pakken. Volgens FNV zijn dit onderwerpen die vanwege de crisis en ondanks de val van het kabinet geen uitstel verdragen en een voortvarend optreden vereisen.
Steeds meer forensen gaan door weer en wind per fiets van en naar hun werk. Ten opzichte van 2008 steeg in 2009 het aantal personen dat met de fiets naar het werk gaat, met zes procent. Deze stijging zette zich voort in de eerste maand van 2010. Toen vond een toename van 21 procent plaats.
De belangrijkste drijfveer bij een keuze voor een baan of werkgever is een goede werk-privé verhouding. Dat blijkt uit onderzoek van de Persgroep Banen en Nyenrode Business Universiteit.
Voor mkb-bedrijven die een Wajonger aannemen, ligt een gratis adviesvoucher klaar. Ze kunnen deze krijgen bij Agentschap NL, een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken. Dit meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Vaak wordt een arbeidsdeskundige aansprakelijk gesteld als er iets misgaat in een organisatie. Zelfs als er een HR-professional in die zelfde organisatie werkt. Waar ligt de grens tussen aansprakelijkheid van de organisatie en van de persoon? En waar moeten deze experts (inhoudelijk) extra alert op zijn, zodat zij niet in die valkuil stappen?
Als een werknemer betrapt wordt op het bij zich steken van een pakje shag van een collega, claimt hij dit ‘uit gewoonte’ gedaan te hebben en is er volgens hem geen sprake van diefstal. De werkgever vindt dit geen geldig excuus en ontslaat de man op staande voet.