Bijna driekwart (73%) van de werkgevers is nog niet overgestapt op de Werkkostenregeling (WKR), het nieuwe vergoedingssysteem dat per 1 januari 2011 beschikbaar is zo blijkt uit onderzoek van AFAS Software onder ruim 100 klanten.
Een op de acht werknemers in Nederland combineert werk met zorgtaken thuis. De bijkomende regeltaken worden meestal uitgevoerd in werktijd, omdat instanties alleen tijdens kantooruren bereikbaar zijn. Het combineren van werk en zorg brengt bovendien de nodige spanningen met zich mee. Daarom is de kans dat een mantelzorgende werknemer gaat verzuimen groot. Werkgevers krijgen daardoor te maken met hogere kosten als gevolg van verzuim, minder productieve uren en de inzet van een arbodienst.
De lonen in Nederland behoren tot de hoogste van de wereld. Dat geldt niet alleen voor wat werknemers bruto aan salaris krijgen, maar ook voor wat na aftrek van belastingen en premies netto overblijft. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Stichting Loonwijzer en vacaturewebsite Monsterboard in 23 landen.
Een kwart van de werkplekken scoort op het gebied van gezondheid onder de maat. Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) naar het binnenklimaat op de kantoorwerkplekken van veertig panden.
Workaholics werken in extreme mate, niet omdat zij zoveel plezier hebben in het werk, maar omdat zij het gevoel hebben dat ze dit ‘moeten’ zo laat recent wetenschappelijk onderzoek onder ruim 9.000 werkende Nederlanders naar workaholisme zien. Zaak dus om dit om te buigen.
Ontslagen werknemers krijgen vanaf 2014 geen of een zeer lage ontslagvergoeding mee als de Kunduz-plannen doorgaan. Dit om weer dynamiek in de arbeidsmarkt te krijgen. Maar volgens directeur Marius Winter van outplacement- en financieel adviesbureau Gouden Handdruk Specialist levert dit niet direct meer banen op.
In opdracht van en in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onderzoeksbureau Regioplan in 2011 onderzoek gedaan naar de effecten van wijziging van de Arbeidstijdenwet (ATW) van 2007. Uit de evaluatie blijkt dat weinig werkgevers gebruik hebben gemaakt van de verruiming.
Vrouwen doen er verstandig aan niet in te gaan op avances van collega’s: mannen op de werkvloer blijken slechts uit verveling te flirten. Bovendien zijn bedrijfsflirters gevoelloze types.
Medewerkers van defensie die na minstens 24 jaar dienst aan de slag gaan bij een andere werkgever krijgen tot hun pensioen nog een derde van hun jaarsalaris bij defensie overgemaakt.
Marktpartijen en de belastingdienst hebben een normenkader voor een digitaal ritregistratiesystemen (RRS) gemaakt (Normenkader RRS 2011). De Belastingdienst wil in 2013 een geautomatiseerd systeem invoeren, dat aan de normen van het Normenkader RRS 2011 voldoet.