Sommige werknemers (en werkgevers) zijn gemoedsbezwaarde voor de sociale verzekeringspremies, een onderdeel van de loonheffingen. Omwille van hun geloofsovertuiging willen zij een of meer premies niet afdragen. In plaats hiervan zijn zij wel verplicht een premievervangende belasting te betalen.
De eindafwikkeling van een arbeidscontract leidt steeds vaker tot onenigheid tussen werkgever en werknemer. Openstaande vakantiedagen, niet-uitbetaalde bonussen en al dan niet terecht ingehouden laatste loonbetalingen zijn redenen voor deze onenigheid. Zo meldt Ontslag.nl.
Drie op de vijf mensen die werkzaam zijn in de sectoren waar FNV Bondgenoten actief is, hebben te maken met flexibele beloning. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder bijna 24.000 mensen dat de vakbond uitvoerde in samenwerking met de Loonwijzer, zo meldt fnvbondgenoten.nl.
Werkgevers halen veel uit de kast om nieuw personeel aan te trekken. De ene keer bieden ze een concertkaartje aan mensen die op sollicitatiegesprek komen, een andere keer een premie van € 1500 aan een werknemer die een nieuwe werknemer aanbrengt. De vraag is: moet u loonheffing inhouden over uw sollicitatiecadeau?
Sinds 1 juli 2008 worden zowel het maatmaninkomen als de resterende verdiencapaciteit op basis van het sv-loon vastgesteld in plaats van op basis van het brutoloon. Dit blijkt uit het besluit tot wijziging van het Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten, dat op 4 juli 2008 in werking is getreden en terugwerkt tot en met 1 juli 2008.
Een werkgever en werknemer sluiten een paar weken voor het beoogde einde van de arbeidsovereenkomst een beëindigingsovereenkomst. Bij de onderhandelingen is niet besproken of de werkneemster tot het eind moet blijven werken. De werkneemster neemt eerder vrij, waarop de werkgever weigert salaris te betalen. Een soepel lijkend einde mondt zo toch nog uit in een juridische procedure (Kantonrechter Maastricht, 23 april 2008, LJN: BD2241).
Nederlandse werknemers houden per jaar 17 miljoen vakantiedagen over. Mensen die tegen overspannenheid aan zitten, hebben vaak een stuwmeer aan vrije dagen staan. Dat blijkt uit een onderzoek van DePers.nl.
Zweedse werknemers zijn twintig keer zo duur als Bulgaarse zo blijkt uit onderzoek van het Europees bureau voor de statistiek, Eurostat.
Tienduizenden Nederlanders dreigen na hun pensionering tot € 2.000 per jaar mis te lopen als gevolg van plannen van pensioenfondsen om op grote schaal kleine pensioenen af te kopen. Dat stelt vakbond FNV Bondgenoten.
Wilt u uw positie op de arbeidsmarkt verstevigen? Denk dan eens aan het aanbieden van telewerk. Met het aanbieden van telewerk verstevigt u uw voet op de arbeidsmarkt. Dat wijst een onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen uit.