Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wijzigt de concernbepaling in de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Werkmaatschappijen die door de coronacrisis meer dan 20 procent omzetverlies hebben maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, mogen toch de NOW aanvragen. Hiervoor gelden wel extra voorwaarden.
De Staatssecretaris van Financiën heeft besloten dat de bijzondere omstandigheden als gevolg van de coronacrisis aanleiding geven voor tijdelijke versoepelingen van verschillende fiscale regelingen. Zo is in het beleidsbesluit onder meer opgenomen dat de vaste reiskostenvergoeding onbelast mag blijven worden uitgekeerd tijdens de coronacrisis.
Zodra de coronamaatregelen worden versoepeld door de overheid kunnen we zachtjes aan weer naar kantoor. Maar niet allemaal tegelijk. Voor een gemiddeld kantoor betekent ‘social distancing’ dat maar liefst 60 procent van de werkplekken (tijdelijk) niet bruikbaar is.
Momenteel ervaren veel mensen onzekerheid en angst. De arbodienstverleners krijgen een enorme toename in vragen. Werkgevers kunnen volgens arbodienstverlener Arbo Unie een grote rol spelen door het bieden van houvast en steun om zo ook gevoelens van onzekerheid en angst te reduceren. Dit is hét moment voor leidinggevenden om naar voren te stappen en werknemers te begeleiden.
Hoe zit het met de toekenning van de reiskostenvergoeding nu veel werknemers vanuit huis aan het werk zijn? De onbelaste reiskostenvergoeding van 0,19 euro per kilometer komt - nadat die 6 weken 'onterecht' is uitgekeerd - in het geding. Dan kunnen werkgevers ervoor kiezen die alsnog door te betalen zonder fiscaal voordeel, of die stop te zetten als de arbeidsovereenkomst die mogelijkheid biedt.
Het kabinet wil tijdens de coronacrisis banen en inkomens van mensen beschermen. Daarom is op 17 maart een economisch noodpakket aangekondigd. Eén van de maatregelen is een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die nu omzetverlies lijden. De voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zijn vandaag bekend gemaakt.
Het kabinet neemt diverse maatregelen om de werkgelegenheid te behouden. Bekijk de infographic met alle tijdelijke financiële regelingen op een rij om te zien waar u voor in aanmerking kan komen.
In het hele land en in allerlei sectoren werken medewerkers noodgedwongen thuis. Grootschalig thuiswerken, lang niet elke ondernemer is hierop voorbereid. Achmea heeft hier wel al enkele jaren ervaring mee. Daarom hierbij 7 tips om medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen bij thuiswerken.
Het coronavirus heeft grote impact op alle werkgevers. Daarom krijgen zij van het kabinet meer tijd om arbeidscontracten voor onbepaalde tijd schriftelijk vast te leggen volgens de geldende voorwaarden. Dit is nodig om de lage WW-premie te mogen toepassen. De coulanceperiode is met drie maanden verlengd tot 1 juli 2020. Ook komt er een aanpassing van de maatregel die geldt voor meer dan 30% overwerk bovenop de contracturen.
Vanwege het coronavirus heeft het kabinet besloten om uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid ook banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Dit pakket biedt, zo lang als nodig is, maandelijks voor miljarden euro’s aan steun. De 6 maatregelen op een rij.