In de wet is bepaald dat een boetebeding schriftelijk moet worden overeengekomen. Het Hof Leeuwarden heeft op 11 november 2008 beslist of aan dit vereiste is voldaan indien dit beding maar voor de helft in de arbeidsovereenkomst staat.
Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de regeling voor werktijdverkorting tot 1 maart in de lucht houden. Werkgevers en vakbonden moeten dan wel meewerken aan een nieuwe aanpak om massaontslag te voorkomen. Zo meldt AD.nl.
Tijdens de eerste werkdag van 2009 hebben de Nederlandse werknemers in groten getale vakantiesites bezocht. Dit blijkt uit een onderzoek van de website Tuxx.nl, waarover de Telegraaf bericht.
Zoals elk jaar staat u weer een aantal belangrijke veranderingen te wachten. Houdt u de administratie in eigen hand of denkt u erover de salarisadministratie uit te besteden? Het zijn zaken waarover u snel moet beslissen. Is uw salarisadministratie voorbereid op 2009?
Werknemers kunnen voortaan ook pensioen opbouwen als zij met verlof zijn. Dat heeft staatssecretaris De Jager van Financiën in een geactualiseerd beleidsbesluit kenbaar gemaakt Het geactualiseerde beleidbesluit bevat nog enkele goedkeuringen op het gebied van pensioenopbouw.
Betaalt u in een kalenderjaar iemand die voor u werkt, maar die niet als ondernemer bij u werkt en die ook niet in (fictieve) dienstbetrekking bij u is? Dan moet u deze betalingen, de zogenoemde uitbetaalde bedragen aan een derde, aan de Belastingdienst melden.
Nederlandse startsalarissen voor hoogopgeleiden bevinden zich in de Europese middenmoot. Gemiddeld bedraagt een jaarsalaris voor een starter op basis van een 40-urige werkweek bijna 29.500 euro. Dat blijkt uit onderzoek waarvan adviesbureau Towers Perrin maandag de resultaten presenteerde, zo meldt NuZakelijk.nl.
Als een werkgever aan een werknemer een voorschot verstrekt, is er sprake van loon. Daarom moet de werkgever, op het moment dat hij een voorschot verstrekt, hierover loonheffingen berekenen en inhouden. Hij kan slechts het nettobedrag uitbetalen aan de werknemer.
Een werknemer voelde zich gediscrimineerd en meldde dit bij de werkgever. Deze meldde de klacht bij de vertrouwenspersoon, die de klacht onderzocht. Uit dit onderzoek bleek geen discriminatoir gedrag van collega’s. Toen de werkgever concludeerde dat discriminatie zich niet had voorgedaan, werd hij door de rechter op de vingers getikt.
Werknemers zijn tot veel bereid om aan het werk te blijven. Aan de ene kant willen ze als het moet extreem overwerken. Aan de andere kant is een meerderheid bereid geheime gegevens mee te nemen naar een nieuwe werkgever. Dit komt naar voren in een onderzoek van IT-bedrijf Cyber-Ark onder 600 kantoormedewerkers in Amsterdam, Londen en New York.