VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat werknemers die in contact zijn gekomen met corona besmette mensen, meteen verplicht worden getest. Dat zeggen zij in reactie op de verplichte thuisquarantaine die minister De Jonge (Volksgezondheid) voor deze mensen voorstelt. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat werkgevers de mogelijkheid moeten krijgen om medewerkers te verplichten zich te laten testen.
De werkgever is niet verplicht om voor een koele thuiswerkplek te zorgen en hoeft ook de kosten van bijvoorbeeld een ventilator of airco niet te vergoeden. Maar nu door het coronavirus veel meer werknemers grotendeels of zelfs permanent thuiswerken, kan het geen kwaad als u werknemers tips geeft over hoe zij kunnen omgaan met zomerse temperaturen op hun thuiswerkplek. Werknemers die vanwege een chronische ziekte extra last hebben van de hitte kunnen hierover contact opnemen met de bedrijfsarts. Hij of zij kan de werknemer maatwerkadvies geven.
Sociale partners hebben coronaprotocollen opgesteld voor hun sector. Daarin geven zij aan welke maatregelen zij in hun sector of branche nemen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Een coronaprotocol heeft echter geen juridische status binnen de Arbeidsomstandighedenwet.
Werknemers die fulltime thuiswerken moeten er rekening mee houden dat dit honderden euro's aan extra uitgaven leidt. De kosten betreffen met name de extra uitgaven voor stroom, water, gas, toiletpapier, koffie en thee en zijn berekend op basis van veertig uur per week thuiswerken.
Het aantal bedrijven dat tegemoetkoming in de loonkosten wil van de overheid via de NOW-regeling, is bij de tweede versie van het pakket fors lager dan bij de start van de coronacrisis in maart. Tweeënhalve week na het begin van de tweede NOW-ronde, hebben 30.797 bedrijven een aanvraag gedaan. Bij de eerste versie van de NOW-regeling, in maart, stond de teller na tweeënhalve week op ongeveer 97.000 bedrijven.
Vakbonden krijgen van steeds meer bedrijven te horen dat ze gaan reorganiseren en hierdoor zullen de ontslagen na de zomer gaan oplopen. Het gevolg is dat een toenemend aantal bedrijven de NOW 2.0 laat liggen om zich voor te bereiden op een reorganisatie.
Tijdens de lockdown lieten de meeste medewerkers totaal ander gedrag zien dan normaal onder hoge druk of in een crisis. Ze pakten de aspecten van het werk die ze normaal gesproken ‘verwerpen’ nu juist positief op. Ze krijgen daardoor meer focus en worden productiever.
De thuiswerkervaring van de afgelopen maanden is 85% van de professionals zo goed bevallen dat ze dit ook na de coronacrisis graag regelmatiger willen blijven doen. Toch is thuiswerken niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Een deel van de werknemers is niet tevreden over hun werkplek aan huis, en verwacht dan ook van hun werkgever dat zij investeren in het opzetten van een ergonomisch verantwoorde thuiswerkomgeving.
Reiskosten- en onkostenvergoedingen voor thuiswerken, andere werktijden, functiewijzigingen, vakantie en verlof, loonoffers? Covid-19 heeft grote impact op de arbeidsvoorwaarden van werknemers. En dit roept veel vragen op bij HR-professionals die zich bezighouden met arbeidsvoorwaarden. Om daaraan tegemoet te komen organiseert HR Academy op 8 september een online congres.
Veel organisaties worstelen er momenteel mee: hoeveel dagen per week zijn medewerkers weer welkom op kantoor? Maximaal twee dagen per week, zo klinkt vanuit een rondgang langs ABN AMRO en KPMG.