Het grote verschil tussen vast en flexibel werk op de huidige arbeidsmarkt moet door komende kabinetten worden aangepakt. Dat schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Van ‘t Wout aan de Tweede Kamer. Ze reageren hiermee op rapporten over de toekomst van de arbeidsmarkt, die begin die jaar kwamen van de commissie Borstlap en de Wetenschappelijk Raad voor Regeringsbeleid (WRR).
UWV opent aankomende maandag het loket voor de derde tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De uitkeringsinstantie bereidt zich voor op duizenden aanvragen per dag.
Woensdag 11 november is het in Nederland Equal Pay Day. Vanaf dit moment werken vrouwen de rest van het jaar - symbolisch - voor niets. Dat komt doordat vrouwen nog steeds gemiddeld 14% minder verdienen dan mannen. Bij steeds meer organisaties staat het onderwerp gelijke beloning op de agenda, vaak als onderdeel van het diversiteitsbeleid. Uit een rondgang van WOMEN Inc. en Intermediair blijkt echter dat een minderheid van de werkgevers er daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Het hoger management speelt hierin een sleutelrol.
Er is meer aandacht nodig voor het voorkomen van beroepsziekten door lichamelijke belasting. Uit cijfers van TNO blijkt dat bijna een half miljoen werknemers kampen met fysieke aandoeningen door het werk. Deze klachten leiden jaarlijks tot zeven miljoen verzuimdagen en een kostenpost voor werkgevers van 1,5 miljard euro, nog los van de zorgkosten. Daarom lanceert staatssecretaris Bas van 't Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op woensdag 28 oktober de campagne Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!
De Inspectie SZW deelde sinds de invoering van een hardere fraudeaanpak in 2013 zo’n 20.000 boetes uit. Ongeveer 15% van de boetes moest de dienst na bezwaar helemaal of deels terugbetalen zo blijkt uit een analyse van het FD.
36% van de werkenden vindt dat het mondkapje op de werkvloer verplicht moet worden. 59% vindt de huidige kabinetsregels onduidelijk en verwarrend. Als mensen moeten kiezen tussen een dringend advies voor mondkapjes, of een verplichting, kiest 64% voor een verplichting. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder 1250 leden.
De coronacrisis raakt steeds meer werkende Nederlanders in hun portemonnee. Ruim 20% van hen is er sinds het uitbreken van de pandemie financieel op achteruit gegaan. Ongeveer hetzelfde percentage rekent voor de komende tijd op een inkomstendaling. Dat blijkt uit een enquête onder werkende Nederlanders in opdracht van online pensioenuitvoerder BeFrank.
Vanwege de onvoorziene gevolgen van de coronacrisis en de sterke toename van de toezichtkosten wil ING Bank tot 2024 de salarissen van het personeel bevriezen. In ruil daarvoor ontvangen medewerkers een vrij te besteden budget dat men kan gebruiken voor bijvoorbeeld een ov-kaart, een leasefiets, een luxe thuiswerkplek of de nieuwste telefoon.
De arbeidsvoorwaarden van veel bedrijven en bedrijfstakken vormen een belangrijke hindernis bij het opvangen van de huidige crisis. Werknemers kunnen niet tijdelijk in een andere functie worden ingezet, loonkosten kunnen alleen worden verlaagd door ontslagrondes, terwijl inhaalslagen in de productie mislukken omdat de ploegendiensten niet mogen worden veranderd. De recente verergering van de pandemie heeft vergroting van de wendbaarheid van bedrijven nog urgenter gemaakt.
In juni, juli en augustus van dit jaar kreeg het UWV bijna 2,7 keer zoveel ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen binnen als diezelfde maanden vorig jaar zo blijkt uit cijfers die de uitkeringsinstantie op verzoek aan NRC heeft verstrekt.