Vanaf begin oktober, UWV streeft naar 7 oktober, kunnen bedrijven de eindafrekening voor NOW 1 aanvragen. Hierbij wordt gekeken naar de daadwerkelijke omzetdaling in het eerste subsidietijdvak (maart, april en mei). Afhankelijk daarvan wordt de subsidie aangevuld. Maar het kan ook dat het bedrijf het beter heeft gedaan dan verwacht, en het omzetverlies hierdoor lager is dan begroot. Dan moet er subsidie worden terugbetaald. Ook daalt het subsidiebedrag als de loonsom is gedaald.
In het tweede noodpakket zijn voor de NOW ruim 65.000 aanvragen ingediend door bedrijven. Hiervan zijn er ruim 63.000 toegekend en 2000 afgewezen. In totaal vertegenwoordigen deze bedrijven ongeveer 1,3 miljoen werkenden.
Het massaal thuiswerken heeft voorlopig nog geen einddatum, zo blijkt uit een recente oproep van premier Rutte. Vakbond FNV wil daarom een thuiswerkregeling op de cao-tafel leggen, waarin een vaste vergoeding voor onder meer elektriciteitsverbruik en koffie wordt geregeld voor medewerkers.
Het kabinet komt met een nieuw steun- en herstelpakket voor ondernemers en werkenden, dat volgt op de twee eerdere noodpakketten. Het nieuwe pakket - waaronder verlenging van de NOW-regeling - loopt tot 1 juli 2021 en is gestoeld op drie pijlers: steun, helpen aanpassen en investeren.
De wereldwijde pandemie heeft over het algemeen geen invloed gehad op de loonsverhogingen die Nederlandse bedrijven dit jaar aan hun personeel hebben gegeven, blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW), hoewel dat niet voor alle sectoren geldt.
Vanaf oktober loopt de 2e NOW-regeling af. Er komt dan een 3e regeling die tot de zomer van volgend jaar gaat lopen. Wel wordt het nieuwe steunpakket soberder en gerichter, zo berichten meerdere media op basis van bronnen in Den Haag.
Maar liefst 46 procent van de Nederlandse werknemers verwacht dit jaar niet meer op vakantie te gaan. Zo stelt een kwart van de ondervraagden dat hun werkgever momenteel minder snel een verlofaanvraag goedkeurt, dan in de periode voorafgaand aan de coronacrisis.
De vraag of werkgevers meer zouden moeten doen voor de thuiswerkende werknemer komt steeds meer naar voren. Zeker nu het dringende advies is om ook na 1 september zoveel mogelijk thuis te werken. Werkgevers willen wel, maar dan moeten dezelfde regels gelden als op kantoor zo laat een woordvoerder van AWVN aan Nu.nl weten.
Als je na een vakantie in een ‘oranje’ gebied twee weken in thuisquarantaine gaat, wie betaalt dan de rekening? De werkgever als het vakantieland van geel naar oranje ging.
Na de zomer komen er nieuwe abonnementen die aantrekkelijk zijn voor forensen die door Corona voorlopig vaker thuiswerken zo meldt Roger van Boxtel, president-directeur NS tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers.