Voor ruim een derde van de medewerkers (37%) is de werk-privé balans slechter geworden sinds de eerste lockdown. En 14 procent van de Nederlandse medewerkers denkt dat zijn of haar werk-privé balans nog verder achteruit zal gaan. Op dit moment is slechts de helft van Nederland (49%) positief over de werk-privé balans.
Het jaar 2021 begint positief voor alle werknemers: het nettoloon op het loonstrookje valt tientallen euro’s hoger uit. Een werknemer met een minimumloon houdt dit jaar 30 euro per maand meer over. Mensen met een modaal inkomen profiteren het meest van lagere belasting en hogere heffingskortingen. Zij houden onderaan de streep 45 euro per maand meer over. Wijzigingen in pensioenpremies zorgen ervoor dat de nettoloonstijging per sector verschilt.
Veel werkgevers betalen dit jaar meer voor hun personeel in vergelijking met 2020. Dat heeft te maken met een stijging van de sociale premies. Voor een medewerker met een minimumloon is het verschil ongeveer zes euro per maand, oplopend tot 32 euro voor een medewerker die twee keer modaal verdient. Wel zijn er grote sectorale verschillen.
Zorgmedewerkers met een modaal inkomen (2.816 euro per maand) kunnen in 2021 rekenen op een netto salarisstijging van 37,12 euro. Dit is een stijging van 1,77 procent ten opzichte van het netto salaris in 2020. Zorgmedewerkers gaan er echter minder op vooruit dan ambtenaren en leraren. Het verschil bedraagt 4,29 euro per maand.
Werkgevers hebben in toenemende mate te maken met stuwmeren aan vrije dagen, omdat werknemers geen dagen willen, kunnen of hoeven op te nemen. Vanwege corona zijn werknemers niet op vakantie gegaan, door drukte hebben ze geen vrij kunnen nemen of ze zijn al vrij omdat het bedrijf dicht is.
Sinds 15 december kunnen werkgevers weer nieuwe loonsubsidieaanvragen indienen, zo heeft premier Rutte tijdens zijn speech vanuit het torentje bekendgemaakt. De tegemoetkomingen maken onderdeel uit van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De aanvragen kunnen tot en met 27 december ingediend worden.
Werknemers in het Nederlandse bedrijfsleven ontvangen in 2021 een gemiddelde loonsverhoging van 2,5% blijkt uit salarisonderzoek van Willis Towers Watson, het Salary Budget Planning Report. Dit is een voorzichtige verbetering ten opzichte van de 2,1% die eerder dit jaar werd gegeven. Een ander teken van optimisme dat uit het onderzoek blijkt is dat het aantal Nederlandse bedrijven dat de salarissen bevriest naar verwachting sterk zal dalen in 2021.
Slechts 51,5 procent van de werknemers is in staat om de hele werkdag 1,5 meter afstand van collega’s te houden. Meer dan de helft (55 procent) bevindt zich liever niet langer dan vijftien minuten in een afgesloten ruimte zonder luchtzuivering. Acht op de tien werknemers ziet luchtzuivering bovendien als essentiële maatregel om de verspreiding van het coronavirus in binnenruimtes tegen te gaan.
De ANWB heeft de eerste cao afgesloten waarin een ‘waarjewerkt-budget’ is opgenomen. Afhankelijk van waar ze die dag werken, thuis of op locatie, krijgen ANWB-medewerkers een vergoeding uitgekeerd.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling