Douglas trekt het zogeheten verplicht coronacorvee in en boekt alle ingehouden vakantie-uren terug zo meldt FNV Handel. Dit naar aanleiding van protest van de medewerkers tegen de eenzijdige verrekening.
Ruim een derde (34%) van de Nederlanders in loondienst geeft aan vermoeid te zijn maar geen vakantiedagen op te nemen, omdat ze de dagen niet kunnen gebruiken voor een echte vakantie. Bijna dertig procent (29%) is voornemens de vakantiedagen op te sparen totdat de coronacrisis voorbij is. Van de ouders met thuiswonende kinderen – 330 van de ondervraagden – heeft bijna een derde (31%) vakantiedagen opgenomen om voor hun kinderen te zorgen.
Een miljoen thuiswerkers is ontevreden over de financiële compensatie die de werkgever biedt voor de kosten die zij maken. Daarnaast is 21% ontevreden over de hulp die geboden wordt bij het creëren van de ideale thuiswerkplek. Dit blijkt uit de Thuiswerk Monitor, een grootschalig onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 3.000 Nederlanders in loondienst.
In 2025 moeten de wagenparken van 37 Nederlandse werkgevers – verenigd in de coalitie Anders Reizen – volledig fossielvrij zijn. Dat hebben de CEO’s met een ondertekende verklaring beloofd. De bedrijven gaan de komende jaren 23.000 personenauto’s introduceren zonder CO2-uitstoot.
De Wet Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd is op 1 januari 2016 in werking getreden. De wet regelt een lichter arbeidsrechtelijk regime voor werkende AOW’ers. Zorgen van de Tweede Kamer dat dit zou zorgen voor verdringing van niet-AOW-gerechtigden op de arbeidsmarkt blijken ongegrond. Het lichtere regime voor werkende AOW’ers wordt dan ook doorgevoerd, zij het niet eerder dan 1 januari 2022.
De vaste reiskostenvergoeding voor thuiswerkers blijft langer overeind. Inmiddels zijn er wel steeds meer werkgevers die overgaan op een systeem van thuiswerk- en kantoordagen, met een verschillende vergoeding. Een volgende stap is personeel stimuleren om duurzamer te reizen. Er zijn verschillende voorbeelden van werkgevers die dit doen zo bericht de NOS.
Het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen voor, tijdens en na werktijd kan een grote impact hebben op de veiligheid en gezondheid van medewerkers. In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het Trimbos-instituut een handreiking, format en een infographic ontwikkeld voor het opstellen van een goed Alcohol, Drugs en Medicijnbeleid (ADM-beleid). Bedrijven kunnen deze materialen gratis gebruiken.
Sollicitanten accepteren vaker blindelings het aanbod van de werkgever. Het percentage van mensen dat niet onderhandelt is gestegen van 11% in 2019 naar 14% in 2020. Daarbij komt een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen naar voren: in 2020 onderhandelden 18% van de vrouwen over geen enkel onderwerp, tegenover 11% van de mannen. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group, op basis van het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (AGO).
Werknemers voelen inmiddels de effecten van de crisis. Bij vijftien procent is (de jaarlijkse) salarisverhoging op de lange baan geschoven. Tien procent van de ondervraagden geeft aan dat hun opleidingsbudget op dit moment is bevroren. Bijna een vijfde (19%) van de werkenden heeft inmiddels werktijden zien aangepast worden door de leidinggevende. Het ontbreekt echter nog aan samen naar oplossingen zoeken.
Meer dan de helft van de managers zegt dat de veiligheid van medewerkers en erkenning hun belangrijkste focuspunten zijn. Op de lange termijn nemen digitale werkprocessen en organisatorische wendbaarheid toe, als een gevolg van medewerkers en experts die hun werkzaamheden over verschillende afdelingen verdelen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling