Nog even en we kunnen weer terug naar kantoor. Voor sommigen een heerlijk vooruitzicht terwijl anderen er juist tegenop zien. Als organisatie moet je ook hier rekening mee houden. Maar hoe pak je dat aan? Een vraag waar veel bedrijven nu met de aankomende versoepelingen mee bezig zijn. Wat kun je verwachten van hybride werken en hoe ga je hier in praktijk mee om? Wat kun je als leidinggevende bijdragen om dit proces in goede banen te leiden?
Werknemers in Nederland vinden hun werk-privébalans dé topprioriteit als het gaat om vitaliteit en gezondheid. Zeven op de tien (69%) vindt deze balans het meest belangrijk, gevolgd door de organisatiecultuur (51%) en mentale gezondheid (49%). Toch is het ondersteunen van medewerkers bij het managen van hun werk-privébalans voor slechts 28% van de werkgevers in Nederland een topprioriteit.
Crisisclausule, bloeitijdbeding en nullijn in cao-akkoorden: Wat is er terechtgekomen van de prioriteiten die werkgevers begin dit jaar stelden?
Werkgevers- en werknemersorganisaties zijn samen met de Sociaal-Economische Raad (SER) met een middellange termijn advies gekomen. Een belangrijk onderdeel van het advies is hervorming van de arbeidsmarkt en dan met name om misbruik van flexwerk tegen te gaan. Een goede eerste stap op weg naar grotere hervormingen aldus werkgeversorganisatie AWVN.
De maatregel om de vaste reiskostenvergoeding onbelast te kunnen doorbetalen, ongeacht of het reispatroon vanwege de coronacrisis is veranderd, is opnieuw verlengd. Tot 1 oktober 2021, zo schrijven ministers Koolmees, Blok en Hoekstra en staatssecretarissen Keijzer en Vijlbrief in de Kamerbrief steun- en herstelpakket 3e kwartaal 2021 aldus werkgeversvereniging AWVN
Nog steeds worden vrouwen minder betaald dan mannen voor gelijk werk. Volgens het CBS is het verschil 4 procent bij de overheid en 7 procent in het bedrijfsleven. Met een loonkloofonderzoek en bijbehorende certificering wil Erasmus Q-Intelligence, onderdeel van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, een einde maken aan beloningsdiscriminatie. “Bedrijven kunnen zo bewijzen dat ze mannen en vrouwen gelijk betalen.”
Uit onderzoek van Vakbond CNV uitgevoerd door Maurice de Hond blijkt dat 1,7 miljoen werknemers, werkzaam in de horeca, evenementenbranche en reissector, dit jaar geen vakantiegeld krijgen. Maar mag dat eigenlijk wel? En moet het vakantiegeld altijd in mei uitbetaald worden?
Voor werkgevers die ondanks de steunmaatregelen van de overheid in financiële problemen dreigen te komen, zal de uitbetaling van het vakantiegeld een behoorlijke opgave zijn. Vorig jaar leidde dit tot veel discussie over de vraag of de werkgever de betaling van het vakantiegeld kon uitstellen. Ondertussen is duidelijk dat dit niet zomaar kan. Werkgevers zijn namelijk wettelijk verplicht om het vakantiegeld uiterlijk in juni uit te keren.
Thuiswerken staat bovenaan de lijstjes bij het cao-overleg. Zowel bij werkgevers als werknemers. Maar niet alleen in de cao’s. Ook via de or worden hierover afspraken gemaakt zo blijkt uit onderzoek door AWVN.
Nu er diverse zelftesten verkrijgbaar zijn vragen werkgevers hun medewerkers zichzelf te testen. Vaak blijft het niet alleen bij vragen aldus FNV Handel zo meldt het Parool.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling