We proberen om alles ‘zo normaal mogelijk’ te laten doorgaan in een abnormale tijd. We vertonen allemaal een enorme veerkracht en flexibiliteit. Maar nu de lockdown aanhoudt wordt de veerkracht van velen zwaar op de proef gesteld. Dat betekent dat je extra veel aandacht aan je medewerkers moet geven om hen te steunen en te motiveren. Bijvoorbeeld door de teugels te laat vieren. Zo voorkom je mentale en fysieke overbelasting en houd je je medewerkers energiek en veerkrachtig.
Bedrijven moeten in de toekomst veel beter kunnen omgaan met grote veranderingen in hun omgeving, zoals nu de coronacrisis. Grotere wendbaarheid in bedrijfsvoering en in productieprocessen is daarvoor het ‘vaccin’. Dit betekent dat het mogelijk moet zijn om werktijden, werkplek en functies aan te passen en dat beloningsafspraken meer mee moeten ademen met de bedrijfssituatie. Dat schrijven MKB-Nederland, VNO-NCW en AWVN in hun arbeidsvoorwaardennota ‘Schaken op meerdere borden. Arbeidsvoorwaarden in onzekere tijden’.
D66 en GroenLinks komen met een spoedvoorstel om mensen het recht te geven om thuis te werken. Deze wet zou gelden voor mensen die een baan hebben waarbij thuiswerken mogelijk is, zoals geldt voor de meeste kantoorbanen.
Tot 2017 liep het percentage flexwerkers op. De laatste twee jaar is echter sprake van een lichte daling. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS sluit niet uit dat de trend naar meer vaste betrekkingen na de coronacrisis doorzet zo licht hij de cijfers van het CBS aan Trouw toe.
Onder een peiling van FNV onder ruim 1.250 medewerkers (leden en niet-leden) voorziet 85% (ernstige) problemen bij de combinatie van werk, opvang en thuisonderwijs. 87% vindt het dan ook een goed plan dat er betaald coronaverlof komt voor werkende ouders.
Werkgeversvereniging AWVN maakte een ronde langs haar leden en vroeg wat werkgevers doen om medewerkers met kinderen te ondersteunen. De voorbeelden zijn talrijk. Toch blijven er schrijnende situaties over waar niet zomaar een oplossing voor is. AWVN ijvert daarom bij het demissionaire kabinet voor de invoering van tijdelijk coronaverlof.
Bij meer dan een kwart (27%) van de mensen die thuis kunnen werken, vraagt de werkgever om toch naar kantoor te komen. 42% gaat sowieso nog steeds (gedeeltelijk) naar kantoor. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder 1200 thuiswerkende leden. Mag je als werkgever eigenlijk eisen dat iemand naar kantoor komt?
Vakbond CNV pleit voor een calamiteitenfonds om werkende ouders door de coronacrisis te helpen. Het gaat om mensen die niet thuis kunnen werken of mensen die meerdere kinderen thuis hebben. Volgens werkgeversvereniging AWVN wordt de druk met extra verlof juist verplaatst en niet opgelost.
De hoogte van de bonus voor topmanagers bij Apple hangt voortaan af van hoe goed de bestuurders presteren op het gebied van duurzame energie, diversiteit op de werkplek en andere sociale en milieukwesties. Dat blijkt uit een aanvraag die het bedrijf indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) zo meldt Nu.nl.
Alle veranderingen in werksituaties die zijn veroorzaakt door de coronacrisis hebben gevolgen voor arbeidsvoorwaarden en vergoedingen. Ook is het als gevolg van het pensioenakkoord met ingang van 2021 voor een werkgever goedkoper om een werknemer met vervroegd pensioen te laten gaan.