Het ‘Ontslagbesluit’ regelt -onder meer- de toetsingscriteria voor een ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen. Lees hoe hier hoe de ontslagvolgorde bepaald wordt.
U gaat het administratief gemakkelijker krijgen, als u werknemers jonger dan 23 jaar met een kleine baan in dienst heeft/neemt. Het loon moet dan wel lager zijn dan een voor die leeftijd bepaalde loongrens (voor een 22-jarige geldt een loongrens van 600 euro per maand, voor een 18-jarige ligt dat op 275). U krijgt dan onder meer niet meer met loonheffingen te maken en bovendien heeft u minder informatieverplichtingen. De regeling geldt voor 2010. Het kabinet heeft de maatregel getroffen, omdat het tot de conclusie is gekomen dat de werkgeverslasten nu onevenredig hoog zijn.
Ongetwijfeld heeft u gehoord van de kantonrechtersformule (AxBxC), maar bent u ook bekend met de nieuwe XYZ-formule? En wat is de beste optie bij het doorvoeren van een gedwongen ontslag?
Een nieuw gezicht op de werkvloer is meestal zeer welkom. U weet echter als geen ander dat er een aantal administratieve verplichtingen voorafgaat aan de indiensttreding. In deze checklist zijn de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet.
Bij economisch zwaar weer denken we al snel aan gedwongen ontslagen. Maar soms kan een minder vergaand middel, zoals een verlaging van het salaris, al afdoende zijn. Wanneer kunt u dergelijke wijzigingen wel en wanneer niet doorvoeren? U leest het hier.
U kunt dankzij het vrij verkeer van werknemers alle EU-burgers zonder werkvergunning in dienst nemen. Hierdoor kunt u gemakkelijker de juiste werknemers vinden, vooral als er op de Nederlandse arbeidsmarkt weinig geschikte kandidaten zijn. Hoe vindt u geschikte kandidaten? Gelden voor uit de EU inkomende werknemers dezelfde regels als voor personeel uit eigen land, als het bijvoorbeeld gaat om de regels voor indiensttreding en arbeidsvoorwaarden. Dit artikel informeert u over wat er allemaal komt kijken, als u EU-burgers in dienst neemt.
Veel werkgevers geven de voorkeur aan een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter boven de ontslagprocedure via UWV WERKbedrijf. Over het algemeen resulteert de ontbindingsprocedure in snellere duidelijkheid. Wat zijn de verschillen tussen de ontbinding en de opzegprocedure? Welke gronden voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst zijn er? En hoe behandelt de kantonrechter dit soort zaken?
Is degene die u inhuurt voor een klus nu werknemer of opdrachtnemer? Een belangrijke vraag, omdat er afhankelijk van het antwoord wél of juist geen loonheffing moet worden ingehouden op de vergoeding. Sinds een paar jaar kunt u de vraag met meer zekerheid beantwoorden met de Verklaring arbeidsrelatie. De VAR: uw ‘verzekeringspolis’.
Een arbeidsconflict kan uw organisatie veel negatieve energie en geld kosten. Het is daarom belangrijk dat u tijdig en gericht actie onderneemt bij arbeidsconflicten. Met een apart arbeidsconflictenprotocol voorkomt u onnodig verzuim wegens ziekte.
We kunnen in fleurige nieuwe open kantoren gaan werken, met flexwerkplekken die alle activiteiten kunnen ondersteunen, maar de gewenste doelstellingen worden niet gehaald als de medewerkers niet actief worden betrokken bij de enorme veranderingen die Het Nieuwe Werken met zich meebrengt. Negen tips.