Na twee jaar ziekte is de arbeidsovereenkomst van een werknemer door zijn werkgever opgezegd. De werknemer stelt dat de opzegging kennelijk onredelijk is vanwege de negatieve financiële gevolgen. De enkele omstandigheid dat de werknemer zonder toekenning van een vergoeding de arbeidsovereenkomst heeft beëindigd maakt de opzegging nog niet kennelijk onredelijk, en is ook geen grond voor een schadevergoeding.
Werknemers die met vroegpensioen zijn gegaan, stoppen niet direct helemaal met werken. Een deel neemt een bijbaan zo blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) onder 1250 werknemers van de overheid, IBM, Unilever en Maxeda.
In het afgelopen jaar is het flexibel personeel bij 30 procent van de bedrijven toegenomen en bij ruim de helft gelijk gebleven. Gemiddeld bestaat 19 procent van het huidige personele bestand uit flexibele medewerkers. Dit verschilt maar 2 procent met de gewenste omvang van 21 procent aan flexibele medewerkers.
Een werkgever heeft de plicht de werknemer bij een beëindiging met wederzijds goedvinden te informeren over zijn rechtspositie. Dit houdt onder meer in dat de werkgever moet nagaan of de werknemer de gevolgen overziet van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Meer concreet kan dat ertoe leiden dat aan een niet-Nederlands sprekende werknemer een vertaling van de vaststellingsovereenkomst moet worden verstrekt en/of de werknemer gelegenheid moet worden geboden met een juridisch adviseur te overleggen.
Bij het ontstaan van een vertrouwensbreuk wordt van de werkgever voldoende professionaliteit verwacht om fricties op te lossen en maatregelen te nemen.
De verplichte invoering van de werkkostenregeling (WKR) per 1 januari 2014 wordt mogelijk uitgesteld. Tot op heden is slechts een klein deel van de organisaties in Nederland overgestapt. Daarom bekijkt het ministerie van Financiën of de regeling moet worden aangepast. Wat vindt u van de WKR? Moet de regeling worden afgeschaft of aangepast? Of moet er niets aan worden veranderd?
Vanaf 1 januari 2013 gelden nieuwe boetebedragen. Is er bijvoorbeeld geen arbeids- en rusttijdenregistratie aanwezig, dan kan de werkgever rekenen op een boete van € 10.000.
Bij Yahoo in de VS mag je niet meer vanuit huis werken. Alle thuiswerkers wordt verzocht voortaan naar een kantoor van Yahoo te komen. Doen ze dit niet, dan volgt ontslag. Thuiswerken is voor de Yahoo-medewerkers in feite een arbeidsvoorwaarde. Mag dit zomaar worden afgeschaft? Hoe zit dat in Nederland?
De WUL is nog maar koud ingevoerd of een versnelde evaluatie van de wet is aangekondigd. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft tijdens het debat over de WUL toegezegd te onderzoeken wat de effecten zijn van de WUL.
De werkneemster heeft bijna zeventien jaar voor SRC gewerkt; vanaf 1997 hebben arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd (met uitgestelde prestatieplicht) elkaar in een min of meer vast patroon opgevolgd, waarbij steeds een overeenkomst gold voor de zomerperiode. Kort voor de aanvang van het zomerseizoen in april 2006 heeft SRC de werkneemster laten weten dat zij niet opnieuw een arbeidsovereenkomst kreeg aangeboden.