Bijna twee op de vijf Nederlanders (38%) maken zich nu al zorgen of hun salaris volgend jaar toereikend zal zijn voor hun levensonderhoud. Daarbij verwacht nog eens 34 procent dat zelfs hun jaarlijkse salarisstijging onvoldoende zal zijn om hun huidige levensstandaard in 2023 voort te zetten.
Hoe word je zo aantrekkelijk mogelijk voor nieuwe werknemers? Postillion vroeg studenten aan de Hotel Management School in Maastricht de secundaire arbeidsvoorwaarden van de hotelketen tegen het licht te houden. De studenten gaven aan zich vooral zorgen te maken over hun studieschuld. Daarop besloot de hotelketen om medewerkers met een studieschuld tegemoet te komen zo meldt het AD.
Een lening met een gunstige aflossingsrente en periode, een uitkering via de werkkostenregeling of een hogere reiskostenvergoeding voor fiets en openbaar vervoer. Groene arbeidsvoorwaarden zijn zowel gewild bij werkgevers als werknemers. Bedrijven willen graag klimaatdoelen halen en werknemers vragen steeds vaker naar klimaatbudget.
In juli zijn opnieuw hoge cao-afspraken gemaakt zo meldt de AWVN. Het maandgemiddelde kwam uit op 3,5 procent. Daardoor komt het gemiddelde voor heel 2022 inmiddels ruim boven de 3 procent uit (3,2 procent).
Per 2 augustus is de Wet betaald ouderschapsverlof van kracht. De wet regelt dat werknemers gedurende 9 weken van de 26 weken ouderschapsverlof een UWV-uitkering ter hoogte van 70% van hun dagloon krijgen (tot 70% van het maximumdagloon).
29 Procent van de werkenden heeft momenteel een verbod op nevenwerkzaamheden in de arbeidsovereenkomst staan. De helft (48%) is verplicht om toestemming te vragen wanneer men nevenwerkzaamheden wil verrichten naast de vaste baan. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet uitgevoerd onder 1.250 werkenden. Dit terwijl nieuwe wetgeving per 1 augustus a.s. bepaalt dat een verbod niet meer in een contract mag worden opgenomen. In deze wet is ook nieuwe regelgeving opgenomen rondom het volgen van opleidingen. Over dit laatste is men vaak niet op de hoogte zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.
De afgelopen maanden zag Stichting Achmea Rechtsbijstand het aantal zaken over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer meer dan verdubbelen. Van 32 zaken in het jaar 2020, 33 zaken in het jaar 2021 heeft de juridisch dienstverlener de eerste helft van dit jaar al meer dan 85 hulpvragen ontvangen. Jurist arbeidsrecht Laura Vermeulen gaat in op het verloop na een melding.
Ministers Dijkgraaf (OCW) en Van Gennip (SZW) komen met voorstellen voor de cultuurverandering die noodzakelijk is om de problematiek van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld in de samenleving aan te pakken. Met een nationaal actieplan willen zij versteviging van wet- en regelgeving, gerichte acties en een maatschappelijk gesprek over normen hoe we op een prettige en respectvolle manier met elkaar omgaan.
Extra druk op HR om de stijgende kosten levensonderhoud het hoofd te bieden. Top 3 redenen om werkgever te verlaten zijn salaris, gebrek aan groeimogelijkheden en bedrijfscultuur. 32% zegt niet het gevoel te hebben dat hun werkgever zich bekommert om mentale gezondheid en welzijn van werknemers. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van employee experience platform Culture Amp onder 1.002 fulltime werknemers in Nederland. Het onderzoek legt de uitdagingen bloot waarmee HR-professionals te maken hebben op het gebied van werknemersbetrokkenheid en ontwikkeling op de langere termijn.
Organisaties vinden duurzaamheid heel belangrijk, maar tegelijkertijd hebben veel bedrijven moeite om duurzaamheidsmaatregelen effectief in hun bedrijfsstrategie te implementeren, zo blijkt uit een onderzoek van SAP Concur onder 700 zakelijke beslissers in heel Europa. Het onderzoek wijst uit dat maar liefst vier op de vijf (81%) zegt dat hun bedrijf ofwel veel waarde hecht aan het hebben van positieve impact, maar het moeilijk vindt om duurzaamheid in de praktijk te brengen, ofwel gewoon niet zeker weet hoe ze de noodzakelijke veranderingen moeten doorvoeren. Deze uitdaging wordt nog vergroot door het meespelen van andere belangen en door een gebrek aan ondersteunende tools.