MKB ondernemers zijn slecht geïnformeerd over de plichten die ze hebben ten opzichte van hun medewerkers. Dat blijkt uit deel twee van de MKB Barometer personeelszaken die uitgevoerd is door Markteffect in opdracht van de payrollorganisatie Please onder 400 MKB-ondernemers.
Vakbond CNV Vakmensen heeft een telefonisch crisismeldpunt geopend. Dit omdat ze steeds meer klachten van werknemers krijgen over de eenzijdige aanpassing van arbeidsvoorwaarden door de werkgever zo meldt De Telegraaf.
De participatiewet, waardoor bedrijven met meer dan 25 medewerkers vanaf 1 januari 2015 verplicht worden tenminste 5% arbeidsgehandicapten in dienst te hebben, is voor veel organisaties nauwelijks uitvoerbaar. Zeker niet zolang het UWV bedrijven geen inzicht mag geven in hoeveel van hun huidige werknemers officieel geregistreerd staan als arbeidsgehandicapt.
Als u in 2012 werknemers in dienst had die meer dan € 150.000 verdienden, dan moet u de crisisheffing in de aangifte loonheffingen over de periode waarin 31 maart 2013 valt, verwerken. Mogelijkerwijs is deze heffing strijdig met het Europees recht. U kunt er dan ook bezwaar tegen maken.
Overal staan organisaties onder grote druk. Dat legt een claim op HR. Hoe ondersteun je de (lijn)manager die medewerkers moet ontslaan? Hoe (proactief) begeleid je dit soort trajecten? Hoe ondersteun je de medewerker die slecht nieuws krijgt? Drie deskundigen geven antwoord.
De CEO van Yahoo, Marissa Mayer, heeft een HR-plan ingesteld waarin staat dat Yahoo-medewerkers die thuis of elders werken weer naar kantoor moeten komen. Dit meldt Kara Swisher op All Things D.
Volgens Ton Heerts, voorzitter van de FNV In Beweging, gaan werkende ouders er in 2013 honderden euro's op achteruit door fiscale wijzigingen, onder andere in de kinderopvangtoeslag. Wat veel gezinnen echter niet weten is dat ze recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting.
Ontslag op staande voet is niet de oplossing bij een werknemer die zich niet houdt aan voorschriften bij ziekte. Zelfs na eerdere waarschuwingen is niet ontslag, maar opschorting van loon de te bewandelen weg bij een werknemer die keer op keer niet bij de bedrijfsarts verschijnt.
Een concurrentiebeding hoeft niet opnieuw overeengekomen te worden, wil het zijn geldigheid behouden. Wanneer er sprake is van een tijdelijke arbeidsovereenkomst waarin een concurrentiebeding is opgenomen, hoeft er voor de geldigheid van het concurrentiebeding geen nieuwe schriftelijke arbeidsovereenkomst overeengekomen te worden ingeval de overeenkomst overgaat naar een contract voor onbepaalde tijd.
Werkgevers kunnen zich niet beroepen op ontslagbedingen in arbeidsovereenkomsten. Ook niet als er in de cao staat dat de arbeidsovereenkomst op 65-jarige leeftijd eindigt. Ontslaat de werkgever de werknemer toch, dan kan de werknemer binnen twee maanden na de dag dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd een beroep doen op de nietigheid van het ontslag. Hij moet daarbij de werkgever verzoeken het ten onrechte gederfde loon te betalen.