Nederlandse werknemers zijn bescheiden en solidair. Een derde is bereid om salaris in te leveren, als ze daarmee collega’s in dienst kunnen houden die om bedrijfseconomische redenen op de schopstoel zitten. Bovendien zijn we terughoudend in het vragen van salarisverhoging en vinden we het meestal terecht wanneer we minder verdienen dan een collega. Dat blijkt uit onderzoek onder duizend werknemers, uitgevoerd in opdracht van consumentenbudgetsite GewoonOverGeld.nl.
Een uur minder zakelijk verkeer met de auto scheelt 26,25 euro, een uur vertraging met de trein 19,75 euro, zo blijkt uit de berekeningen van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid(KiM). In deze berekeningen zijn zowel de kosten voor de werkgever als de werknemer opgenomen, onder andere benzinekosten en productiviteitswinst.
De sociale partners hadden tot 1 juni dit jaar de tijd met alternatieven voor of aanvullingen op de voorgestelde pensioenmaatregelen te komen. Zij hebben nu een toevoeging op het versoberde Witteveenkader, zoals in het regeerakkoord aangegeven, voorgesteld. Zij introduceren een spaarfaciliteit.
De economische crisis en het maatschappelijke debat over beloningen hebben geen negatieve invloed op de behoefte van werkgevers om hun medewerkers variabel te belonen. De afgelopen jaren is het aantal bedrijven dat een deel van de salarissen variabel heeft gemaakt stabiel gebleven. Dat blijkt uit het AWVN-onderzoek ‘Variabele beloning in tijden van crisis’.
Sinds 2007 is het aantal arbeidszaken met 37 procent gestegen zo constateert Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR). Van het totaal aantal arbeidszaken gaat het in 54 procent van de gevallen om ontslagzaken. Slechts bij 3 procent ging het om ontslag op staande voet.
Meer betaald krijgen voor avond- en weekendwerk is niet meer vanzelfsprekend. De regelingen voor ongunstige uren worden in steeds meer cao's versoberd. Een trend die aansluit bij Het Nieuwe Werken zo laat de woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN in de Volkskrant weten.
Werkgevers moeten actief op zoek gaan naar de pensioenvoorkeuren van jongere werknemers en gelijktijdig het pensioenbewustzijn vergroten van werknemers jonger dan 40 jaar. Die oproep deed pensioendeskundige Leon Mooijman van werkgeversvereniging AWVN op een pensioencongres.
Op 1 juni 2013 is de Wet MoMi in werking getreden. De Wet MoMi ziet op de herziening van het reguliere vreemdelingenbeleid. Het komt erop neer dat degene die belang heeft bij de overkomst van de vreemdeling naar Nederland (de referent) een zelfstandige positie krijgt met meer verantwoordelijkheid, met rechten (verblijfsaanvragen indienen) en plichten (informatieplicht, administratie- en bewaarplicht, zorgplicht).
Twee op de drie werknemers staat open voor een jaarlijkse gezondheidscheck. Op dit moment krijgt twintig procent van de werknemers al een dergelijke check door hun werkgever aangeboden. De helft van de werknemers staat open voor een jaarlijks inzetbaarheidsgesprek, waarbij wordt bepaald of je nog voldoende fit bent om je huidige werk te kunnen doen. Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarvan minister Asscher de resultaten bekend heeft gemaakt tijdens een werkbezoek aan KLM. Hij laat zich daar informeren over mobiliteit en scholing van werknemers.
Voor elke korte oproep heeft de oproepkracht voortaan recht op drie uur loon. De hoogste rechter heeft een streep gehaald door vergaande flexibilisering met korte oproepen.