Slechts 13 procent van de slachtoffers stapt naar een vertrouwenspersoon nadat zij ongewenst gedrag hebben meegemaakt. Van deze 13 procent doet het overgrote deel van de slachtoffers geen officiële melding. Dit meldt SKB Onderzoek & Advies in een artikel met cijfers over hoe vaak ongewenst gedrag op het werk voorkomt, wat de gevolgen zijn en hoeveel slachtoffers daadwerkelijk steun zoeken als ze een incident hebben meegemaakt.
"Werkgevers kunnen zelf veel doen om de krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden", bepleitten werkgeversverenigingen VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN in april van dit jaar. Ze traden toen als Taskforce krapte arbeidsmarkt naar buiten, die als missie had 'oplossingen te zoeken voor de korte termijn, voor en door werkgevers. Oplossingen die relatief eenvoudig toepasbaar zijn en snel een verschil kunnen maken. Nu zijn ze met de eerste oplossingen gekomen.
Meer dan een derde van de parttimers is bereid om bij te dragen aan een oplossing voor het personeelstekort zo blijkt uit onderzoek. Goed nieuws dus. 'Het is echter wel zo dat er vaak maatwerk nodig is. Parttimers hebben in de regel niet voor niets gekozen voor parttime werk.'
In de Miljoenennota probeert het kabinet arbeid aantrekkelijker te maken, onder andere door werkgeverslasten te verlagen en om de werkkostenregeling te verruimen. Er is echter weinig enthousiasme voor de maatregelen vanuit werkgeversorganisaties.
Hoeveel bedraagt de belastingvrije kilometervergoeding in 2023? 20 cent per kilometer, 23 cent of 21? Geen idee? Dan behoor je tot de 51% van de Nederlandse HR-professionals. En hoeveel werkweken betaald ouderschapsverlof mogen ouders sinds 2 augustus opnemen? En tot welk bedrag wordt de 30%-regeling beperkt? Grote kans dat je het niet weet. Nederlandse HR-professionals beschikken namelijk over onvoldoende kennis over wet- en regelgeving op het gebied van HR.
Iemand heeft net een arbeidscontract ondertekend, maar haakt op het laatste moment af. Dit gebeurt in de huidige arbeidsmarkt steeds vaker. Werkgevers staan machteloos, tenzij er specifieke afspraken gemaakt worden aldus advocaat arbeidsrecht Astrid Zuidinga.
De Tweede Kamer heeft veel vragen aan het kabinet gesteld over het plan om per 1 januari 2023 alle werkgevers met meer dan 100 man personeel te verplichten reiskilometers te registreren.
Directies luisteren niet goed naar hun medewerkers zo vindt een ruime meerderheid van werkend Nederland. Om gehoord te worden zouden ze graag zien dat de directie zich wat meer laat zien. Ook zegt een groot deel dat hun werkgevers ronduit te weinig doen om huidige medewerkers te behouden.
Ruim een kwart (26%) van de werkende Nederlanders weet niet hoe volgend jaar rond te komen en hoopt dan ook dat op Prinsjesdag positieve belastingwijzigingen voor de werknemer worden aangekondigd. Ook hoopt een even groot percentage dat op Prinsjesdag een wetgeving wordt aangekondigd waardoor flexwerkers sneller een vast contract krijgen. Voor de kant van de werkgever is er ondanks druk op het salaris begrip als men geen loonsverhoging krijgt.
Nederland is Europees kampioen zitten. In geen enkel ander Europees land zit zo’n groot deel, namelijk 32% van de volwassen bevolking, meer dan 8,5 uur per dag. Om deze ontwikkeling tegen te gaan start vandaag (opnieuw) de Nationale Beweegminuut. Met instructievideo’s, factsheets en online communicatiemiddelen. Doe ook mee met Willy Wartaal en Olga Commandeur.