Ook in 2023 staan organisaties weer voor uitdagingen zoals digitalisering, slimme HR-technologieën, het financieel welzijn van medewerkers en talentmanagement. Flexibiliteit is daarbij hét sleutelbegrip.
Ruim twee derde van de werkgevers geeft iets extra’s aan werknemers om mogelijke koopkrachtproblemen te verlichten. Het meest gebruikt is een eenmalige extra uitkering in geld. Het betreft financiële steun bovenop de structurele loonstijgingen en eenmalige uitkeringen die werkgevers in cao’s en arbeidsvoorwaardenreglementen afspreken.
De daling van het aantal arbeidsconflicten is omgeslagen in een stijging. De werkgever zit tegenwoordig in de hoek waar de klappen vallen. De nieuwssite NU.nl meldt dat deze trend bevestigd wordt door diverse rechtsbijstandsverzekeraars. Dat is een trendbreuk ten opzichte van afgelopen zomer. Tot de zomer daalde het aantal bekende arbeidsconflicten met bijna een kwart, zo tekende de Bedrijvenmonitor van Interpolis op.
Het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld voor elektrische lease-auto's, kan dat? En hoe werkt dat? De Hoge Raad maakt het werkgevers wat makkelijker.
Dat het met name christelijke feestdagen zijn die vanuit de overheid bestempeld worden als officiële feestdag, stuit werkenden tegen de borst. Bijna een derde (31%) van de werknemers vindt dit achterhaald. Een nog groter percentage (37%) vindt dat de overheid naast christelijke feestdagen ook andere feestdagen moet erkennen als officiële feestdagen.
Het Europees parlement werkt op dit moment aan nieuwe wetgeving die werkgevers verplicht transparant te zijn over salaris. Voor sommige beroepen lijkt dit niet nodig te zijn, zo staat in bijna alle vacatures voor software engineers salarisinformatie. Maar in vacatures voor andere type beroepen is dit veel minder, zo laat onderzoek onder 500 Nederlandse werkgevers door vacaturesite Indeed zien. Dit terwijl partijen die salarisinformatie publiceren in vacatures sneller een geschikte kandidaat hebben gevonden zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.
Het woon-verkeer neemt toe en dat vraagt om een mobiliteitsplan. Het wordt steeds drukker op de weg en het gevoel van verkeersveiligheid neemt af, blijkt uit een onderzoek van Interpolis. Echter, blijkt uit de Interpolis BedrijvenMonitor dat slechts een klein deel van de ondernemers een mobiliteitsplan heeft. En dat terwijl locatieonafhankelijk werken en het rijden in een bedrijfsauto een uitgelezen kans biedt om hier duidelijke afspraken over te maken.
In het derde kwartaal gaf 41,8% van de baanvinders aan dat ze direct een vast contract kregen (ten opzichte van 38,7% vorig kwartaal). Dat is bovendien een nieuw record sinds de metingen in 2015 zijn begonnen. Dit en meer blijkt uit Arbeidsmarkt in Cijfers van Intelligence Group.
83% van de werknemers heeft een autoregeling. Dit was in 2021 82% en is hiermee dus lichtjes gestegen. De tevredenheid over deze autoregeling is echter gedaald. 64% van de werknemers geeft aan tevreden te zijn over deze regeling. In 2021 was dit nog 68%. Dit en meer blijkt uit het mobiliteitsonderzoek van 2022 van Vereniging Zakelijke Rijders.
HR-professionals staan niet achter de huidige wet- en regelgeving op hun vakgebied. Ook blijkt dat veel van de actuele HR-regelingen überhaupt niet bekend zijn onder HR-professionals.