Vrouwen in de EU hebben veel meer kans om ongewilde seksuele aandacht te krijgen dan mannen. Ook krijgen zij veel vaker te maken met intimidatie en pesterijen. Vooral eerstelijnsmedewerkers hebben hier last van.
Mensen die vaak thuiswerken, hebben meer kans op lichamelijke klachten dan mensen die op locatie werken zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. Maatregelen kunnen dit voorkomen. Bijvoorbeeld om werknemers aan te zetten wandelen tot vast onderdeel van de werkdag te maken. Enkele tips.
Werkgevers hebben steeds meer moeite om vacatures te vervullen. Aanpassing van de arbeidsvoorwaarden is een van de manieren om beter te kunnen werven. Dat blijkt uit het UWV werkgeversonderzoek onder ruim 4.500 werkgevers.
Een winkelmanager van de Primark in Amsterdam is onterecht ontslagen nadat hij vier hartjes-emoji’s had gestuurd naar een collega. Al had hij beter moeten weten. Dat oordeelt de kantonrechter in Amsterdam.
Alternatieve secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals tegemoetkomingen rond gezondheid en welzijn, ouderschap, leren en ontwikkelen, flexibel en op afstand werken en het mobiliteitsbudget worden nog niet breed ingezet. En als ze al worden ingezet, communiceren bedrijven hier niet goed over. Hiermee laten ze belangrijke kansen liggen zo blijkt uit het Benchmark Report van drie HR-platformen.
Het kabinet wil grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld aanpakken met een actieprogramma met vijf 'actielijnen'. Enkele punten uit het actieprogramma waar werkgevers het meeste mee te maken gaan krijgen.
De gespannen arbeidsmarkt leidt tot een bloei van het flexwerk. Het aantal flexwerkers wordt maar niet kleiner, ondanks dat vakbonden en werkgevers vorig jaar een akkoord sloten over inperking van het flexwerken. Ook steeg het aantal zzp’ers. De animo om voor zichzelf te beginnen is vooral groot onder jongeren.
Vertrouwenspersonen krijgen steeds meer meldingen over grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit een peiling van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Maar wat houdt grensoverschrijdend gedrag precies in en hoe verloopt het na een melding?
Elk jaar veranderen de regels voor werken en beloning. Dit jaar zijn het maar liefst 17 wijzigingen. Grote ingrepen zijn het niet, maar alertheid is wel geboden.
De nettolonen stijgen komend jaar. De belangrijkste reden voor de stijging van het nettoloon is de hogere arbeidskorting. Maar ook de stijging van het minimumloon draagt daaraan bij.