Het arbeidscontract van werknemers met een 30%-regeling moet een addendum bevatten. Bij het ontbreken van een dergelijk addendum loopt de werkgever het risico dat een naheffingsaanslag loonheffing kan worden opgelegd.
Waar werknemers een goede werk-privé balans, en daarmee flexibel werken, steeds belangrijker gaan vinden, lijken Nederlandse bedrijven moeite te hebben met deze flexibilisering. Veel managers vinden het moeilijk te ‘managen op afstand’. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder HR-managers, uitgevoerd in opdracht van OfficeTeam, een divisie van detacheerder Robert Half.
In de cao’s mogen partijen op meerder punten afwijken van de Wet werk en zekerheid. Een overzicht.
De Belastingdienst heeft de wijzigingen gepubliceerd die in het derde kwartaal zijn doorgevoerd in het Handboek Loonheffingen 2014. De Belastingdienst publiceert die wijzingen sinds 1 januari 2014 via Versiebeheer. Het betreft 42 wijzigingen, waarvan wij een aantal nader toelichten.
Hoewel inmiddels duidelijk is dat de werkkostenregeling (WKR) verplicht ingaat voor alle werkgevers per 1 januari 2015, zijn er nog vijf punten die nader ingevuld moeten worden door de wetgever. Het Belastingplan 2015 dat is gepresenteerd op Prinsjesdag schept duidelijkheid. Er kunnen zich nog wel wijzigingen voordoen door de behandeling in de Tweede Kamer.
In de Autobrief 2 gaat staatssecretaris Wiebes van Financiën verder in op de plannen voor de autobelastingen die per 1 januari 2016 worden ingevoerd. Deze brief zal echter na Prinsjesdag - in het laatste kwartaal 2014 - naar de Tweede Kamer worden gestuurd. In Autobrief 2 geeft het kabinet zijn visie over de autobelastingen voor 2016 tot en met 2019.
De Sociaal-Economische Raad (SER) wil geen gemorrel aan de huidige regelingen voor onwerkbaar weer en werktijdverkorting en is geen voorstander van het samenvoegen in de Calamiteitenregeling WW. Dat is het advies van de SER aan minister Asscher van Sociale Zaken.
De reactietermijn om via een vaststellingsovereenkomst pseudo-eindheffing hoog loon aan te sluiten bij proefprocedures is verlengd tot en met 16 september 2014. Dit meldt de Belastingdienst.
In tegenstelling tot salarissoftware kent de meeste boekhoudsoftware geen goed support voor de werkkostenregeling (WKR), die op 1 januari 2015 verplicht is. Dat stelt Gerard Bottemanne van onderzoeksbureau GBNED op basis van zijn onderzoek naar de WKR binnen salaris- en boekhoudsoftware.
Werkgevers die door de Russische sancties plotseling minder werk hebben en het hoofd niet boven water kunnen houden, kunnen terstond werktijdverkorting voor hun medewerkers aanvragen.