Na een jarenlange daling van het aantal juridische hulpvragen is in het eerste halfjaar van 2023 een omslag zichtbaar. Onder de toegenomen aantal geschillen vallen vooral de geschillen op de werkvloer op. ‘Medewerkers worden steeds mondiger en laten hun stem horen’
Werkgevers in Nederland zijn van plan de salarissen met 4,2% te verhogen in 2024 om personeel aan te trekken en te behouden te midden van de hoge inflatie en een uitdagende arbeidsmarkt. Deze loonstijging is lager dan de 4,6% gemiddelde verhoging van de salarissen in 2023. Een derde (33%) van de bedrijven zegt dat hun salarisbudget nu hoger is dan ze hadden voorzien.
In januari dit jaar trad een nieuwe cao voor uitzendkrachten in werking. De nieuwe afspraken, waarvan de meeste in juli 2023 van kracht werden, moeten een gelijker speelveld creëren tussen werknemers en uitzendkrachten. Zo groeit het loon van uitzendkrachten nu mee met dat van vaste werknemers en worden alle uitzendkrachten voortaan doorbetaald bij ziekte. Melissa Rutjes, Director van Walters People, vertelt over de belangrijkste wijzigingen.
Werkgevers kijken steeds scherper naar de kosten van zakenreizen. Daarnaast wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen en het behalen van ESG-doelstellingen belangrijker in de afwegingen die werkgevers maken rondom de internationale mobiliteit van hun medewerkers. In voorgaande jaren waren veiligheid en het welzijn van medewerkers de voornaamste factoren die de mobiliteit van werknemers beïnvloedden.
Werkgevers bieden hun medewerkers steeds vaker regelingen aan die helpen om klimaatdoelstellingen te halen. Om dat proces te versnellen is het aanpassen van een aantal fiscale regelingen nodig.
De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten hun personeel definitief onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantiedagen. Dat heeft de Hoge Raad beslist die daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof bekrachtigde. De uitspraak kan een dure worden voor NS dat duizenden werknemers mogelijk nog geld verschuldigd is.
Vakbond CNV wil dat werkgevers jaarlijks belastingvrij voor een bedrag van 2000 euro aan aandelen kunnen schenken aan werknemers om hen te helpen met de hoge inflatie, maar ook voor bijvoorbeeld behoud van personeel. CNV roept de overheid op dit snel fiscaal te regelen.
Voortaan kun je als werkgever een vertrekkende werknemer niet zonder meer houden aan het concurrentiebeding. De werkgever moet dan een vergoeding - een wettelijk bepaald percentage van het laatstverdiende salaris - betalen aan de werknemer. Deze verandering maakt deel uit van een pakket maatregelen waarmee het kabinet het concurrentiebeding aan banden wil leggen.
Hoe om te gaan met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Veel organisaties zijn daar niet op voorbereid. Om die reden heeft regeringscommissaris Mariëtte Hamer een handreiking opgesteld met tips hoe organisaties kunnen omgaan met meldingen. Voornaamste is niet in paniek te raken en zorgvuldig de stappen in fases te doorlopen.
Dit jaar ontvangen vooral werknemers met loon tot € 3.000 bruto per maand netto iets meer vakantiegeld. Terwijl hogere inkomens daar netto op achteruit gaan. Dat blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP.