Energienetbeheerder Alliander vindt een ministersalaris van 178.000 euro te weinig voor de top van het bedrijf. Het bedrijf wil zelf de beloning bepalen en lijkt hiervoor een maas in de wet te hebben gevonden.
Sinds eind vorige eeuw zijn er steeds meer keuzemogelijkheden gekomen bij arbeidsvoorwaarden. Aanvankelijk vormden ze een extra hoofdstuk in een CAO, maar tegenwoordig zijn ze vaak integraal onderdeel ervan. Een goede ontwikkeling, aldus Jeroen Krosse, directeur van Tasper, die zelf het liefst nog verder gaat: “De uitdaging voor HR de komende jaren is om te kijken hoe diep flexibiliteit de arbeidsrelatie is in te krijgen.”
Met vuurwerk en champagne werd een maand geleden het tijdperk van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ingeluid. Onder het credo ‘een goedkoper, eenvoudiger en sneller ontslagrecht’ werden de nieuwe ontslagregels razendsnel doorgevoerd. Te snel…? Van verschillende kanten galmt kritiek en de eerste maas lijkt te zijn gevonden, maak kennis met ‘het Muizengaatje’.
CAO’s hebben volgens Reinier Castelein, voorzitter van De Unie, nog steeds bestaansrecht. Wel moeten ze van karakter veranderen: niet langer dichtgetimmerde boekwerken, maar brede kaders met veel ruimte voor individueel maatwerk.
De berekening van staatssecretaris Klijnsma van het aantal extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking is volgens meerdere politici niet helemaal zuiver. De staatssecretaris van SZW doet aan creatief boekhouden aldus D66-Kamerlid Steven van Weyenberg in Nieuwsuur.
Het aantal werknemers dat onder een cao valt waarvan de einddatum is gepasseerd, daalt snel. In juli werden contracten overeengekomen voor een totaal van 800.000 werknemers. Het aantal werknemers met een ‘openstaande’ cao bedraagt nog 1,2 miljoen werknemers tegenover 2,3 miljoen werknemers aan het begin van dit jaar.
Ondernemingsraden worden in de regel bevolkt door medewerkers die al geruime tijd werkzaam zijn voor de organisatie. Houden zij wel voldoende rekening met de specifieke wensen en problemen van flexibele medewerkers?
Geïnspireerd door het mondiale succes van jonge bedrijven als Uber en Airbnb, investeren klassieke concerns in toenemende mate in veelbelovende start-ups. Wat betekent de opkomst van deze 'game changers' voor uw werk en wat kunt u van start-ups leren?
Na Microsoft en Netflix maakt nu ook Adobe bekend mee te gaan in de ‘industry movement’ van langer ouderschapsverlof voor verse ouders.
De Wet op de Ondernemingsraden (WOR) zegt dat medewerkers het recht hebben op het uitbrengen van advies wanneer het aankomt op belangrijke beleidsmatige besluiten in de onderneming. Maar hoe ga je als ondernemer om met de medezeggenschap van een ondernemingsraad en welke rol speelt HR in het onderhandelingsproces?