En daar is ie dan, voor het eerst op Nederlandse bodem. Op uitnodiging van ons bureau was professor John Boudreau in Nederland om tijdens het eerste Bright & Company HR Executive Event zijn gedachtengoed te delen met zestig vooraanstaande HR directeuren en –managers. Boudreau blijkt een intrigerende vijftiger, met een karakteristieke kale kop en strakke gelaatstrekken op wie de jaren geen vat lijken te hebben. En bovenal: prominent Amerikaans HR-goeroe, vooraanstaand onderzoeker en (co)auteur van HR-boeken als Transformative HR, Retooling HR en Beyond HR. Maar ook een mens van vlees en bloed, met een zwak voor Pulp Fiction en Serious Gaming.
Wel heb ik ooit. Zet ik mij met regelmaat af tegen de klassieke functiewaardering, zegt de wetenschap dat het er niet toe doet welk beloningssysteem je hebt. Sterker, of je nu over een prachtig performance managementsysteem beschikt met mooie bonussen, of dat je variabele beloning maar helemaal niks vindt, het maakt helemaal niet uit. Als wat je doet maar rechtvaardig is. Dat is waar jouw personeel op let. Dat is wat hen motiveert!
Bedrijven sturen steeds vaker op prestaties. Voor (groepen) medewerkers die het 'goed doen' wordt een variabele beloning in het vooruitzicht gesteld. Haast elke organisatie doet er aan mee. Tweederde van de medewerkers in Nederland ontvangt wel één of andere vorm van prestatieafhankelijke beloning. Tegelijkertijd lijkt de publieke opinie zich tegen bepaalde vormen van variabele beloning te keren. De bonus is hiervan een voorbeeld. Het idee achter variabele beloning is dat het medewerkers motiveert om altijd de best mogelijke prestatie te leveren. Maar is dat wel waar? Wat doet variabele beloning eigenlijk met medewerkers? Tijd voor reflectie aan de hand van een paar prikkelende stellingen.
Goede ingrediënten zijn onmisbaar aan een lekkere maaltijd. Liefst zo puur en authentiek mogelijk en vooral niet onrijp of te zuur. Toch is daar niet alles mee gezegd. De ultieme smaaksensatie zit ‘m in de juiste combinatie. Diezelfde logica is van toepassing op het succes van de samenwerking tussen werkgever en werknemer. Misschien is het daarom niet verwonderlijk dat naast HR, koken een van mijn passies is. Toen ik vorige maand mijn zinnen zette op een uitgebreide rijsttafel, viel de overeenkomst tussen HR en koken voor mij op z’n plek.