De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 6 februari 2012 de Nederlandse Staat aansprakelijk gehouden voor het niet tijdig implementeren van Europese regelgeving over opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte. Een werkgever in de transportsector heeft op basis van de toenmalige wetgeving de vakantiedagenopbouw van een arbeidsongeschikte werknemer berekend over de laatste 6 maanden van zijn ziekte.
De sanctie op het niet naleven van redelijke voorschriften omtrent controle bij ziekteverzuim is de opschorting van het loon. Bijzondere omstandigheden zoals het lopen van marathons en verbouwingswerkzaamheden aan het eigen huis kunnen tot een ontslag op staande voet leiden.
De wens tot wijziging van pensioenregelingen is aan de orde van de dag. Enkele jaren geleden was dat ook het geval bij werkgever ECN, zo blijkt uit een recent arrest van de Hoge Raad. ECN wijzigde eenzijdig de pensioenregeling door toeslagen (indexatie) te staken. Het stoppen van toeslagverlening kan voor de ex-werknemers van ECN, dus de gepensioneerden, veel geld schelen. Zij verzetten zich collectief tegen de wijziging en eisten handhaving van de oude pensioenregels met daarin een gegarandeerde indexatie.
In de miljoenennota 2014 staat dat "de groeiende tweedeling tussen mensen met een vast en een flexibel contract wordt bestreden". In deze tweedeling blijkt onder andere de hypotheekverstrekking een berg waar zelfs Atlas niet overheen komt. Voor sommige pensioenverzekeringen en een AOV moet je een medische keuring ondergaan. Waarom dan niet bij een hypotheek in plaats van te vragen naar een vast contract, ook overstappen op een keuring, een 'loopbaankeuring'?
Young Professionals hebben steeds minder de drang naar een vast dienstverband en kiezen liever voor vrijheid. Een levenslange carrière binnen één organisatie is al lang verleden tijd en jongeren die hun hele carrièrepad vooraf uitstippelen, behoren inmiddels ook tot het verleden. Organisaties blijven nog te veel hangen in de ouderwetse gedachte van de gezagsverhouding werkgever-werknemer. Waarom presenteren werkgevers zich niet als opdrachtgever?
Bij collectief ontslag mag een werkgever niet zomaar de ontslagvolgorde zelf bepalen. Het kan daarom gebeuren dat hij werknemers moet ontslaan die hij liever behoudt. Veel bestuurders proberen dit te voorkomen met de zogeheten ‘stoelendansmethode’. Daarmee laat een werkgever zijn ‘beste’ werknemers de dans ontspringen en komen de volgens hem minder goede werknemers in aanmerking voor ontslag. Om willekeur en subjectiviteit te voorkomen, moet de werkgever zich aan strenge regels houden om deze methode te mogen toepassen. Voor uw OR is hierbij een belangrijke toezichthoudende functie weggelegd.
Als je maatschappelijk verantwoord onderneemt, dan gebruik je dezelfde uitgangspunten in de arbeidsvoorwaarden voor vast en voor flex. Dus als je gaat bepalen of een tarief dat gevraagd wordt terecht is, dan ga je uit van dezelfde componenten als voor vaste medewerkers. Dan kán een zzp-contract voor een werkgever niet 30 procent goedkoper zijn dan een vast contract.
Het aantal opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd dat een werkgever met een werknemer kan overeenkomen is beperkt. Op grond van artikel 7:668a BW converteert een vierde opeenvolgende arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd immers van rechtswege in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. In sommige gevallen is een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd echter niet wenselijk. In zulke gevallen wordt gezocht naar een oplossing waarmee een werknemer voor bepaalde tijd in dienst kan blijven. Eén van deze oplossingen werd recentelijk getoetst door het Hof Den Bosch.
De laatste jaren is de dynamiek rondom pensioen enorm toegenomen. Eindelijk krijgt pensioen de aandacht die het verdient. Met de voorgestelde aanpassingen wordt getracht het stelsel aan te passen aan de huidige realiteit. De pensioenleeftijd is opgeschoven, het fiscale kader staat onder druk en het provisieverbod is ingevoerd. Om te komen tot een meer structurele oplossing wordt het ene na het andere akkoord gesloten. In 2010 werd het eerste pensioenakkoord gesloten en leidde tot commotie bij de vakbonden. In 2013 lag er een sociaal akkoord met pensioenparagraaf.
Veel drukbezette managers en ondernemers ergeren zich aan medewerkers die zo vaak binnenvallen met onbenullige of overbodige vragen, dat ze niet aan hun eigen werk toekomen. Het is iets wat ik veel hoor van de professionals die ik begeleid. Dat schijnbare gebrek aan kennis of daadkracht bij hun medewerkers is hen een doorn in het oog. Toch ligt de sleutel naar meer zelfstandig werken door je medewerkers voor het oprapen.