Vorige maand oordeelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat de beëindiging van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werkneemster vernietigbaar was. Werkgever had aan werkneemster namelijk onjuiste informatie verstrekt bij het overgaan van het vaste dienstverband van werkneemster bij werkgever naar een payrollbedrijf, waardoor werkneemster had gedwaald.
Werkgevers moeten meer openheid gaan geven over beloningen en loonverschillen m/v wegwerken. Oftewel, ze moeten aan de slag met de loonkloof. Het Nederlandse wetsvoorstel dat de Europese verplichtingen tot loontransparantie gaat uitwerken, verschijnt in het voorjaar van 2024. In grote lijnen staat al vast welke verplichtingen er vooral op grote werkgevers af gaan komen. Maar het kan ook zo zijn dat de Nederlandse wetgever de verplichtingen óók gaat laten gelden voor kleinere werkgevers.
Groene arbeidsvoorwaarden vormen steeds vaker een aanvulling op de traditionele arbeidsovereenkomsten tussen werkgevers en werknemers. Bovendien speelt wetgeving een steeds belangrijkere rol in deze ontwikkeling. Maar welke mogelijkheden zijn er en hoe ze te financieren? C&B-expert Esther Flipse geeft in deze blog een overzicht.
In de categorie meest voorkomende fouten in arbeidsovereenkomsten kwam er afgelopen week weer een voorbij. Werkgever sluit met werknemer een arbeidsovereenkomst voor de duur van iets meer dan 7 maanden met de volgende bepaling:
Arbeidscontracten bevatten vaak een concurrentiebeding. Maar is dat nou écht nodig? Werkgevers doen er goed aan hier nu al kritisch mee om te gaan. Aankomende wetgeving doet dat namelijk ook. Naast de vier eerdere voorgestelde wijzigingen is er nu een vijfde inperking bijgekomen zo legt mr. Willemijn Jansma uit.
Regelmatig houd ik mij bezig met situaties van ongewenst gedrag, ofwel als vertrouwenspersoon ofwel als extern voorzitter van diverse klachtencommissies ofwel als onderzoek bij signalenonderzoeken dan wel cultuuronderzoeken. In dat kader valt me op dat veel organisaties de basis nog niet op orde hebben.
Recentelijk stond bij Rechtbank Limburg de vraag centraal of sprake was van onregelmatige opzegging door een werknemer en of de werknemer als gevolg daarvan een gefixeerde schadevergoeding verschuldigd was aan de werkgever.
Waar gewerkt wordt, vallen spaanders. Geen onderneming is 100% compliant, maar sommige knoeperds springen elke keer wel weer in het oog aldus Joost van Ladesteijn, partner en advocaat bij Vertex Legal B.V.
Op arbeidsrechtelijk terrein was het beslist geen Dry January. Er werden de eerste maand van dit jaar weer flink wat interessante en spraakmakende uitspraken gepubliceerd. Ik selecteerde er 10. Volstrekt subjectief en in willekeurige volgorde. Trends? Ja! Billijke vergoedingen en grensoverschrijdend gedrag.
'Bek houden anders trek ik je kop van je romp'. Voor deze opmerking gericht tegen de commercieel directeur van werkgever wordt werknemer op staande voet ontslagen. De kantonrechter oordeelde dat deze uitspraak als grensoverschrijdend kan worden gekwalificeerd en dat het voorstelbaar is dat de commercieel directeur dit bovendien als een ernstige bedreiging heeft opgevat. Maar is het daarmee dan ook meteen een dringende reden, die mogelijk een ontslag op staande voet kan dragen?