De leraar heeft een leerling via zijn mobiele telefoon een foto van zijn ontblote geslachtsdeel gestuurd. De school gelooft de verklaring van de leraar maar het vertrouwen ontbreekt zodat de positie van de leraar niet meer houdbaar is. De school verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
Omdat OR en bestuurder niet tot overeenstemming konden komen over het budget voor de OR bestaande uit beschikbare uren en financiële middelen voor onder meer opleiding en een ambtelijk secretaris, heeft de bestuurder zelf een budget vastgesteld. Een advies van een bedrijfscommissie, ingeschakeld door de OR heeft de ondernemer naast zich neergelegd. De OR komt bij de Kantonrechter ook niet veel verder.
De werkneemster neemt tijdens haar dienst verband onbetaald verlof bij haar werkgever in Nederland om in Oostenrijk als skileraar te werken. Met de belastingdienst ontstaat een geschil over de premieplicht voor de volksverzekeringen in Nederland, over het loon dat in januari en februari in Oostenrijk is verdiend.
In de 1e ronde van de HR Challenge draaide alles om Wet- en Regelgeving. Dat is in Nederland geen eenvoudige en zeker geen statische zaak. De diverse onderwerpen vormden met elkaar een leuke doorsnede van actuele ontwikkelingen op het gebied van HR- en salarisadministratie.
Hoewel een machine is voorzien van een CE-markering ontslaat dit de werkgever niet van zijn algemene zorg- en onderzoeksverplichting tot het gebruik van die machine. Na een bedrijfsongeval legt de Arbeidsinspectie de werkgever een bestuurlijke boete op.
Het gebeurt regelmatig dat werkgevers al dan niet op verzoek van een werknemer bij indiensttreding aangeven dat ze de intentie hebben de werknemer na afloop van het contract voor bepaalde tijd bij goed functioneren een contract voor onbepaalde tijd te geven. De vraag is dan in hoeverre een werkgever gebonden is aan een dergelijke intentieverklaring. Een dergelijke casus speelde onlangs bij het Hof Amsterdam. Het ging om een Director Human Resources op de afdeling Corporate Human Resources.
Tijd om mijn excuses aan te bieden. Vroeger, toen mijn handel nog slechts uit ken- en stuurgetallen bestond, placht ik mijn toehoorders te vermaken met een heuse GroenRijpGrijs-verdeling. Ik begrijp nu pas hoe schofferend dat soort suggestieve staatjes zijn. Grijs, dus verdacht en dat al op je 45ste, vanwege een prestatiecurve die neerwaarts zou zijn. Hoe kon ik het beweren. Het mag een raadsel heten dat ik nooit dwars over het katheder getrokken ben.
Een werkgever constateerde dat op diverse momenten kasgelden waren verdwenen. Omdat de werkgever hiervoor geen verklaring had, installeerde hij een aantal camera’s. Op de camerabeelden was te zien hoe een medewerkster van de housekeeping zich buiten haar normale werktijd op een plek bevond waar zij niet behoorde te zijn.
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft zich op 2 juli 2013 uitgesproken over het ontslag op staande voet van een werknemer die in strijd met de veiligheidsvoorschriften tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden geen veiligheidshelm droeg. In eerste instantie gaf de kantonrechter de werknemer gelijk, maar het Gerechtshof had een andere kijk op de zaak.
Over het algemeen juichen werkgevers het toe als hun werknemers in het kader van een gezonde leefstijl actief aan sport doen. Echter het is dan wel zaak dat een werknemer open en eerlijk communiceert over zijn sportieve prestaties omdat het hem anders wel eens heel duur kan komen te staan zo blijkt uit een aantal gepubliceerde rechtszaken.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling