Medewerkers beginnen de pijn van de economische crisis steeds meer in hun portemonnee te voelen. Als gevolg daarvan zien we een toename van de schade door interne diefstal, die mede in de hand wordt gewerkt doordat werkgevers bezuinigen op kostenposten als beveiliging en interne controles. In die zin is het belangrijk om nogmaals te wijzen op de mogelijkheid om de kosten voor onderzoek naar interne diefstal op de dader te verhalen aan de hand van onder ander de volgende uitspraak:
Heeft u dat ook wel eens? U mijmert over hoe de wereld er anders uit zou kunnen zien. Wat nu als…? We krijgen er nooit antwoord op en moeten maar hopen dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Ik zit ook wel eens te mijmeren. En dan zelfs over mijn vakgebied. Ik hoor u denken “is dat wel gezond?” Ja hoor, over mij hoeft u zich geen zorgen te maken. Laatst mijmerde ik over de werkkostenregeling, de WKR.
Na een ontslag op staande voet wegens liegen komt een medewerker met verklaringen van het UWV en een psycholoog inhoudende dat hij een burn out heeft. De vraag is in hoeverre de symptomen daarvan een rol speelden bij zijn leugenachtige verklaringen, en of de werknemer wel zodanig verwijt kan worden gemaakt dat sprake is van een dringende reden voor ontslag.
De voorgenomen hervorming van het ontslagrecht gaat waarschijnlijk al in op 1 juli 2015 in. Een half jaar eerder dan in het Sociaal Akkoord tussen sociale partners en kabinet op 11 april 2013 was afgesproken. De preventieve toets voor ontslag blijft gehandhaafd. Ook blijven twee routes voor ontslag bestaan, waarbij de reden van het ontslag straks de route bepaalt.
Een arbeidscontract van bijvoorbeeld 5 jaar, is dat nou nog een flexibel contract of is dat bijna hetzelfde als een vast contract? Of is het zelfs beter om iedereen een contract met een einddatum te geven, om de arbeidsmobiliteit te bevorderen?
De premiepensioeninstelling (PPI) is geaccepteerd als nieuwe aanbieder op de pensioenmarkt, al bestaat er soms nog koudwatervrees. De weerstand komt met name voort uit onbekendheid van de mogelijkheden van de PPI én van beschikbare premieregelingen. Hierdoor zijn PPI-mythes ontstaan. Wat zijn deze mythes en wat is het ware verhaal?
Voor een werkgever heeft een bedrijfstak-CAO en zeker een ondernemings-CAO als het goed is niet veel onverwachte gevolgen. Anders kan dit zijn met een CAO die voor een werkgever alleen geldt als die algemeen verbindend verklaard is (AVV). Dan kunnen er verdergaande rechten en plichten gelden en kunnen werknemers zich na afloop van een AVV-periode soms nog beroepen op in die AVV-periode verkregen rechten.
De leraar heeft een leerling via zijn mobiele telefoon een foto van zijn ontblote geslachtsdeel gestuurd. De school gelooft de verklaring van de leraar maar het vertrouwen ontbreekt zodat de positie van de leraar niet meer houdbaar is. De school verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
Omdat OR en bestuurder niet tot overeenstemming konden komen over het budget voor de OR bestaande uit beschikbare uren en financiële middelen voor onder meer opleiding en een ambtelijk secretaris, heeft de bestuurder zelf een budget vastgesteld. Een advies van een bedrijfscommissie, ingeschakeld door de OR heeft de ondernemer naast zich neergelegd. De OR komt bij de Kantonrechter ook niet veel verder.
De werkneemster neemt tijdens haar dienst verband onbetaald verlof bij haar werkgever in Nederland om in Oostenrijk als skileraar te werken. Met de belastingdienst ontstaat een geschil over de premieplicht voor de volksverzekeringen in Nederland, over het loon dat in januari en februari in Oostenrijk is verdiend.