Van de verkoopmedewerkers bij Hema wordt de nodige klantvriendelijkheid vereist. Middels diverse interne regelingen wordt aan de medewerkers van Hema duidelijk gemaakt dat zij in hoge mate het gezicht vormen van de winkelformule en daardoor bepalend zijn voor het imago en de reputatie van het bedrijf. Ten aanzien van klantvriendelijkheid en service, worden dan ook hoge eisen gesteld.
Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft onlangs een relatiebeding volledig in stand gelaten dat een werknemer verbiedt om twee jaar lang binnen Nederland contacten te onderhouden met (ex-)cliënten van zijn voormalig werkgever, accountant AVM. Dit oordeel gaat enigszins in tegen de stroming in rechtspraak en wetgeving waarbij concurrentie- en relatiebedingen steeds vaker wel worden beperkt.
De ‘flexibele schil’ van een organisatie is de inmiddels alom bekende term voor het opbouwen en beheren van het netwerk van externe professionals rond een organisatie waar je op het moment dat het nodig is uit kunt putten. Misschien was het zelfs wel het modewoord van 2013 voor HR- en inkoopprofessionals die zich bezig houden met externe inhuur van (grote) organisaties. Maar dekt deze term ook nog de lading van de arbeidsmarkt in 2014?
De werkneemster werkt bij een apotheek die dag en nacht open is. De apotheek wordt ’s nachts overvallen waarna de werkneemster vanaf de eerste verdieping uit het raam springt nadat een vuurwapen op haar is gericht. De schade die de werkneemster lijdt door de sprong uit het raam wil zij op haar werkgever verhalen.
Zo'n driekwart van de Nederlandse organisaties moet nog overstappen op de werkkostenregeling (WKR). Over wat deze regeling inhoudt gaat dit blog niet, daar is genoeg informatie over te vinden. Wel gaat dit blog over samenwerken. Het leuke van de WKR is dat het HR-betrokkenen dwingt om heel cijfermatig naar HR-beleid en arbeidsvoorwaarden te kijken. Daarbij is de noodzakelijke samenwerking met de financiële afdeling misschien wel het begin van een permanente brug tussen de 2 eilanden.
Een inschatting van de richting van de ontwikkelingen op het gebied van arbeidsvoorwaarden (salaris en allerlei andere vergoedingen en voorzieningen) zijn wat eenvoudiger te duiden dan de prognose van het tempo waarin deze plaats zullen gaan vinden.
De Hoge Raad heeft vlak voor Kerst weer een Ragetlie-arrest gewezen. Na het arrest uit 1986 en de codificatie van de Ragetlieregel in artikel 7:667 lid 4 BW bestaat er nog steeds onduidelijkheid over de precieze reikwijdte van die regel. De Hoge Raad brengt verduidelijking.
Een werknemer heeft eerst op uitzendbasis bij een opdrachtgever gewerkt en aansluitend op grond van twee tijdelijke contracten rechtstreeks in dienst van de opdrachtgever. Het einde van het contract wordt duidelijk aangezegd, maar de opdrachtgever wil de werknemer nog niet kwijt. Om die reden wordt daarna weer een uitzendovereenkomst gesloten.
Vanaf 1 januari zijn de grenzen open voor Roemenen en Bulgaren. Dan mogen zij vrij naar Nederland komen om te werken en te verblijven. Minister Asscher vindt het te vroeg, een groot deel van de Nederlanders is er tegen, maar het gaat gebeuren. Is dit een zegen of een vloek?
Let altijd goed op wat is overeengekomen in een toepasselijke cao ten aanzien van de opzegtermijn.