Zo'n driekwart van de Nederlandse organisaties moet nog overstappen op de werkkostenregeling (WKR). Over wat deze regeling inhoudt gaat dit blog niet, daar is genoeg informatie over te vinden. Wel gaat dit blog over samenwerken. Het leuke van de WKR is dat het HR-betrokkenen dwingt om heel cijfermatig naar HR-beleid en arbeidsvoorwaarden te kijken. Daarbij is de noodzakelijke samenwerking met de financiële afdeling misschien wel het begin van een permanente brug tussen de 2 eilanden.
Een inschatting van de richting van de ontwikkelingen op het gebied van arbeidsvoorwaarden (salaris en allerlei andere vergoedingen en voorzieningen) zijn wat eenvoudiger te duiden dan de prognose van het tempo waarin deze plaats zullen gaan vinden.
De Hoge Raad heeft vlak voor Kerst weer een Ragetlie-arrest gewezen. Na het arrest uit 1986 en de codificatie van de Ragetlieregel in artikel 7:667 lid 4 BW bestaat er nog steeds onduidelijkheid over de precieze reikwijdte van die regel. De Hoge Raad brengt verduidelijking.
Een werknemer heeft eerst op uitzendbasis bij een opdrachtgever gewerkt en aansluitend op grond van twee tijdelijke contracten rechtstreeks in dienst van de opdrachtgever. Het einde van het contract wordt duidelijk aangezegd, maar de opdrachtgever wil de werknemer nog niet kwijt. Om die reden wordt daarna weer een uitzendovereenkomst gesloten.
Vanaf 1 januari zijn de grenzen open voor Roemenen en Bulgaren. Dan mogen zij vrij naar Nederland komen om te werken en te verblijven. Minister Asscher vindt het te vroeg, een groot deel van de Nederlanders is er tegen, maar het gaat gebeuren. Is dit een zegen of een vloek?
Let altijd goed op wat is overeengekomen in een toepasselijke cao ten aanzien van de opzegtermijn.
Eindelijk! Eindelijk gaat minister Asscher schijnconstructies aanpakken. Zo wordt niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever aansprakelijk voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer. Op deze manier kunnen opdrachtgevers en aannemers worden aangepakt die weten, of (zouden) moeten weten, dat de werknemer niet voldoende betaald krijgt.
Heb jij dat ook? Dat jouw team niet de kwaliteit levert die je van ze verlangt? Voor jou is het klontjes klaar: alles moet perfect in orde zijn. Staat het laatste puntje niet op de i? Dan ga jij net zo lang door tot die punt er wél staat.
Wanneer je op een andere manier naar werknemers gaat kijken, dus het ‘oude denken’ in structuren, procedures en systemen los laat, dan kom je al gauw tot de ontdekking dat een cao een grote belemmering kan vormen. Cao’s zijn namelijk helemaal niet met de tijd meegegaan. In de loop van der tijd zijn er in de uitpuilende boekwerken allemaal bepalingen opgenomen, die beperkingen opleggen aan de vrijheid van zowel werknemer als werkgever.
Medewerkers beginnen de pijn van de economische crisis steeds meer in hun portemonnee te voelen. Als gevolg daarvan zien we een toename van de schade door interne diefstal, die mede in de hand wordt gewerkt doordat werkgevers bezuinigen op kostenposten als beveiliging en interne controles. In die zin is het belangrijk om nogmaals te wijzen op de mogelijkheid om de kosten voor onderzoek naar interne diefstal op de dader te verhalen aan de hand van onder ander de volgende uitspraak: