Op 2 september 2014 heeft minister Asscher een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze brief geeft hij aan dat hij van mening is dat de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml) niet goed is toegesneden op de huidige arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen.
Het wordt steeds duidelijker. De fietsregeling zoals we die jarenlang hebben gekend, houdt op te bestaan. Vanaf 1 januari 2015 hebben we te maken met de Werkkostenregeling (WKR). Betekent dit dat je als werkgever niks meer voor je fietsende medewerker kunt doen? Nee hoor!
In mijn praktijk ondersteun ik onder meer arbocoördinatoren van middelgrote tot grote organisaties. Een veelgehoorde klacht is ‘mijn management heeft geen aandacht voor arbo’. Terecht, zeg ik dan op mijn beurt, want ze hebben wel wat beters te doen, dan te denken over arbo. Want ‘arbo is alles en dus niets’. En aan niets, daar besteed je natuurlijk geen aandacht aan.
De rol van werknemers in bedrijven verandert met de tijden. Werknemers zijn hoger opgeleid, minder afhankelijk, mondiger en ongrijpbaarder voor bedrijven door het toegenomen belang van kennis en informatie. Welk beloningsbeleid past daar goed bij? Steeds meer bedrijven belonen hun werknemers in aandelen. Waarom doen ze dat, en zet deze trend zich door? Wat zijn de voor- en nadelen en voor welke bedrijven is dit uiteindelijk een interessante beloningsoptie?
De Eerste Kamer ging onlangs akkoord met de nieuwe wet en dat heeft enkele belangrijke consequenties voor organisaties, HR-professionals en managers. Zo moeten medewerkers al na twee jaar een vast contract worden geboden, in tegenstelling tot de drie jaar die hier aanvankelijk voor stond. Enkele tips.
Een bepaalde tijd contract eindigt van rechtswege, dus automatisch, zonder dat partijen hier iets voor hoeven te doen en zonder dat hiervoor opzegging en/of aanzegging benodigd is, tenzij tussen werkgever en werknemer daarover andere afspraken zijn gemaakt. De opzegverboden en opzegtermijnen zijn niet van toepassing. Op dit moment is het nog aan de werkgever of en wanneer hij de werknemer die werkzaam is op basis van een bepaalde tijd contract inlicht over de voortgang van de arbeidsrelatie. Dit gaat per 1 januari 2015 veranderen.
Op 3 juli 2014 is het ontwerpbesluit transitievergoeding openbaar gemaakt, dat na de zomer voor advies naar de Raad van State gaat. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen transitiekosten en inzetbaarheidskosten.
Het aantal zzp’ers neemt al decennia lang toe. Net als het aantal organisaties dat deze zelfstandige professionals inhuurt. We kunnen dus stellen dat de flexibilisering van arbeid sterk doorzet.
De Tweede Kamer heeft met ruime meerderheid ingestemd met de ‘Wet normalisering rechtspositie ambtenaren’1 . Dit is de laatste stap in een serie ontwikkelingen waarmee het arbeidsrecht in de marktsector ook van toepassing wordt op het overgrote deel van de ambtenaren, naar verwachting per 1 januari 2017. Kenners beweren dat hierdoor het ambtenarenrecht wordt afgeschaft. Het is echter nog maar zeer de vraag of die conclusie recht doet aan de nieuwe situatie.
Ik kwam dit artikel van advocaat Jack Damen tegen over de nieuwe ontslagregels vanaf 1 juli 2015.* In dat artikel voorspelt hij een drama voor werkgevers die straks een medewerker wegens disfunctioneren willen ontslaan. Ik ben benieuwd of jullie het ermee eens zijn.