Dit najaar komt staatssecretaris Wiebes met de zogenaamde Autobrief 2; meerjarig beleid op autobelastingen voor de periode 2016 - 2019. Het kabinet wil het hele belastingsysteem simpeler en makkelijker uitvoerbaar maken en autobelastingen wordt één van de eerste terreinen waar men dit doorvoert.
Vanaf 1 juli 2015 moet wettelijk worden vastgelegd in welke gevallen een werkgever naar het UWV moet en wanneer de kantonrechter de aangewezen instantie is.
Hoe gaat het nu met Nederland? Kunnen de lonen weer omhoog zoals vakbonden en economen bepleiten?
“Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons,” zei de directeur van een adviesorganisatie. “Wij zorgen er bij onze klanten voor dat hun gebouwen minder energie gebruiken en verminderen zo hun CO2-uitstoot. Daarnaast werken we met duurzame materialen en middelen”.
Vanaf 1 juli 2015 mag u als werkgever nog maar in een beperkt aantal gevallen naar het UWV om daar de preventieve ontslagtoets te laten uitvoeren. Tot die tijd heeft u de nog de keuze: een ontslag laten toetsen door het UWV of door de kantonrechter. Dit wijzigt met ingang van 1 juli 2015 in het nieuwe ontslagrecht.
Voor jonge medewerkers is de overgang van studie en/of bijbaan naar een ‘echte’ baan vaak een veeleisende periode. Ze moeten wennen aan de mores in het bedrijf. Aan werktijden en verplichtingen. Hoe worden zaken georganiseerd? Wie doet wat? Hoe ga je met elkaar om? Waaraan herken je prioriteiten? Het is een periode waarin beginnende medewerkers extra aandacht en begeleiding goed kunnen gebruiken. Hoe kunt u als werkgever bijdragen aan een goed begin van een loopbaan?
Op 2 september 2014 heeft minister Asscher een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze brief geeft hij aan dat hij van mening is dat de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml) niet goed is toegesneden op de huidige arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen.
Het wordt steeds duidelijker. De fietsregeling zoals we die jarenlang hebben gekend, houdt op te bestaan. Vanaf 1 januari 2015 hebben we te maken met de Werkkostenregeling (WKR). Betekent dit dat je als werkgever niks meer voor je fietsende medewerker kunt doen? Nee hoor!
In mijn praktijk ondersteun ik onder meer arbocoördinatoren van middelgrote tot grote organisaties. Een veelgehoorde klacht is ‘mijn management heeft geen aandacht voor arbo’. Terecht, zeg ik dan op mijn beurt, want ze hebben wel wat beters te doen, dan te denken over arbo. Want ‘arbo is alles en dus niets’. En aan niets, daar besteed je natuurlijk geen aandacht aan.
De rol van werknemers in bedrijven verandert met de tijden. Werknemers zijn hoger opgeleid, minder afhankelijk, mondiger en ongrijpbaarder voor bedrijven door het toegenomen belang van kennis en informatie. Welk beloningsbeleid past daar goed bij? Steeds meer bedrijven belonen hun werknemers in aandelen. Waarom doen ze dat, en zet deze trend zich door? Wat zijn de voor- en nadelen en voor welke bedrijven is dit uiteindelijk een interessante beloningsoptie?