Voor praktisch elke organisatie is het in deze tijd noodzakelijk om te veranderen. De noodzaak om kosten te besparen, de noodzaak om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen, de noodzaak om te innoveren, et cetera. De economische en sociale werkelijkheid om ons heen verandert in een rap tempo. Al deze veranderingen en hervormingen moeten er ook toe leiden dat het werkgeverschap mee verandert.
Dat de onafhankelijkheid van OR-leden niet onbegrensd is, bleek onlangs uit een opmerkelijke uitspraak van de kantonrechter in Eindhoven die een OR-lid schorste tot het einde van zijn zittingsperiode over twee jaar. Ging de kantonrechter hier te ver? Of was het hoog tijd dat het OR-lid de wacht werd aangezegd? En: hoe onafhankelijk is een OR-lid nu eigenlijk?
Het Nieuwe Werken is al niet zo nieuw meer. Sommige organisaties komen er zelfs alweer van terug, terwijl andere er juist nét druk mee bezig zijn. Wil je Het Nieuwe Werken echt laten slagen, zodat de organisatie én de medewerkers er plezier van hebben, dan weten we inmiddels dat je een cultuuromslag nodig hebt. Hoe leid je Het Nieuwe Werken in goede banen?
Het kabinet heeft aangekondigd dat er overgangsrecht gaat komen voor wat betreft de transitievergoeding zodat er door werkgevers niet twee keer hoeft te worden betaald. Het moet gaan om al bestaande afspraken die dateren vóór 1 juli 2015.
Veel ophef over V&D: ze vragen het personeel een loonoffer van bijna 6 procent, ze vragen de verhuurders van hun panden om 3 maanden gratis huur en ze vragen leveranciers om fikse kortingen plus langere betalingstermijnen.
Per 1 januari 2015 is een concurrentiebeding in een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst in beginsel verboden. Tenzij de werkgever aangeeft dat en waarom het vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen noodzakelijk is om de werknemer aan een concurrentiebeding te binden. In een uitspraak die betrekking heeft op een in 2010 aangegaan concurrentiebeding heeft het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch onlangs uitgebreid gemotiveerd wanneer sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Dit biedt interessante aanknopingspunten voor concurrentiebedingen onder de WWZ.
Demotie en loonoffers (b)lijken in zwang. Werkgevers snakken naar een modernere en soberdere cao, terwijl de vakbonden vast lijken te willen houden aan bestaande regelingen en dromen van een groei van de werkgelegenheid als resultaat van, door werkgevers gefinancierde, koopkrachtverbetering. Er komen alarmerende signalen, bijvoorbeeld uit de bouwsector, omtrent de onbetaalbaarheid van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Lange tijd werd aangenomen dat de transitievergoeding pas ingaat per 1 juli 2015 en dat met eerdere ketens waarbij de onderbrekingstermijn langer is dan drie maanden, geen rekening hoeft te worden gehouden. Deze denkwijze berust echter op een misvatting zo blijkt inmiddels uit de beantwoording door minister Asscher op 9 januari jl. van door VVD kamerlid Anne Mulder gestelde vragen. Voor de transitievergoeding geldt geen overgangsrecht.
Heeft u reorganisatieplannen? Het is goed om rekening te houden met de wijzigingen die in het ontslagrecht en in het arbeidsovereenkomstenrecht per 1 juli 2015 zijn ingegaan. Een deel van het arbeidsrecht is per 1 januari jl. 2015 al gewijzigd, namelijk het verbod op een proeftijd bij korte tijdelijke contracten, de aanzegplicht voor het naderende einde van tijdelijke contracten en het verbod op een concurrentie- en relatiebeding in tijdelijke contracten.
Een nieuwe jaar betekent nieuwe wet- en regelgeving. Dat heeft ook gevolgen voor u. Belangrijke wijzigingen zijn bijvoorbeeld voorzien in de Wet werk en zekerheid. Zo gaat de WW-duur omlaag, krijgen flexwerkers een sterkere rechtspositie en gaat per 1 juli 2015 het ontslagrecht op de schop. Hierdoor kunnen meer ontslagprocedures voor de rechter komen waarin arbeidsconflicten een rol spelen. Door tijdig een mediator in te zetten kunt u veel tijd en geld besparen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling