Het komt in alle organisaties voor en vrijwel alle HR-professionals hebben er dus mee te maken: een medewerker functioneert niet, het is tijd om afscheid te nemen. Regel je dit zelf of schakel je standaard een jurist in?
Veel SW-bedrijven worstelen met de ingrijpende veranderingen in hun bedrijfsvoering, voortkomend uit de vaak nieuwe opdracht die bij hun is neergelegd. Velen zijn enthousiast aan het werk gegaan om een resultaatgerichte cultuur in te voeren. Immers de focus zal moeten liggen op het behalen van resultaten binnen de onderneming, omdat de Gemeente niet langer alles blijft subsidiëren. Een van mijn cliënten is al in 2012 gestart met een cultuurveranderingstraject en met de invoering van resultaatgericht managen hoopt men dat gaandeweg de gehele populatie doordrongen wordt van de noodzaak om anders te gaan werken.
Menig verzekeraar en/of tussenpersoon, vaak in navolging van de verzekeraar, verbiedt met een zekere regelmaat de werknemer, die wil afzien van deelname aan de bedrijfspensioenregeling. Vaak wordt de Pensioenwet of de Algemene Wet Gelijke Behandeling als excuus aangehaald. Volkomen ten onrechte!
Gerichte vrijstellingen in de werkkostenregeling (WKR) bieden fiscaal voordeel voor specifieke voorzieningen. Zo blijft de vrije ruimte beschikbaar voor andere vergoedingen en verstrekkingen. Voor de vrijstellingen gelden wel diverse regels. Én de werkgever krijgt te maken met het veelbesproken noodzakelijkheidscriterium. Lastige fiscale puzzel of uitgelezen kans op fors belastingvoordeel?
Werkstress is een groeiend probleem voor werkgevers en werknemers. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is in 2014 gestart met een landelijke overheidscampagne om de strijd aan te gaan met werkstress en in mei 2015 wordt een vervolg gegeven aan de campagne ‘check je werkstress’. Naast ongunstige werkomstandigheden noemt Asscher een ‘moeizaam evenwicht tussen werk-privé’ een psychologisch risico.
Bij brief van 19 februari 2015 heeft het UWV bevestigd dat ten aanzien van werknemers met de Japanse nationaliteit geen tewerkstellingsvergunning (TWV) of een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) mag worden verlangd.
Let op de was!, Zo nu en dan roept mijn vrouw dit voordat ze weggaat. Ik moet dan de status van het weer in de gaten houden. Neemt dit regenachtige vormen aan, dan haal ik netjes de was binnen om deze aan een rekje verder te laten drogen. Helaas, het komt nogal eens voor dat ik het simpelweg vergeet. Dit valt voor u in de categorie ‘nice to know’ of wellicht ‘no need to know’. Want wat heeft u met mijn was te maken?
Na het debacle met de optoppingsouderdomspensioenexcedentregeling beschikken we vanaf 1 januari 2015 over de mogelijkheid om een fatsoenlijke nettopensioenregeling op te zetten en uit te voeren. De toezichthouders keurden destijds al een dergelijke regeling af vanwege de uitvoeringstechnische complexiteit, terwijl recent nog de parlementaire behandeling zich vooral uitputte in de semantiek van de lijfrente versus pensioen en de uitgebreide voorwaarden van hygiëne waar pensioenfondsen aan moeten voldoen om dergelijke regelingen uit te voeren.
Voor buitenlandse werknemers is, gezien de verscherpte regelgeving dat sinds 1 januari 2014 van kracht is, het verkrijgen van een verblijfsvergunning voor arbeid in loondienst (GVVA) aanzienlijk moeilijker worden. Als er sprake is van een geschikte werkzoekende kandidaat in Nederland (zogeheten "aanwezige prioriteitsgenietend aanbod"), ook al heeft dezen niet gesolliciteerd, dan zal het UWV een negatief advies geven voor de afgifte van een verblijfsvergunning. In de praktijk is gebleken dat in veruit de meeste gevallen sprake is van dit zogeheten prioriteitsgenietend aanbod.
Teveel stress is onplezierig en ongezond. De volgende tips zijn voor vrijwel iedereen bruikbaar om stressklachten te verminderen. Het is beter om gedurende korte tijd enkele adviezen goed op te volgen, dan om veel adviezen tegelijkertijd uit te voeren en af te raffelen.