Een verstoorde arbeidsverhouding kan pas tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst leiden wanneer deze verstoring duurzaam en ernstig is. In de navolgende casus ervaart alleen de werkgever een verstoring van de arbeidsrelatie. Met andere woorden, de arbeidsverhouding is eenzijdig verstoord. De vraag rijst of dit voldoende is om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Het ontslagrecht is sinds 1 juli 2015 fors gewijzigd. Er is bijvoorbeeld een limitatieve lijst met ontslaggronden in de wet opgenomen. Ook is de kantonrechtersformule afgeschaft en is de transitievergoeding geïntroduceerd. De wijzigingen hebben grote gevolgen voor de praktijk.
Op 16 februari 2016 is de conclusie van de Advocaat Generaal gepubliceerd in de procedure waarbij de vraag centraal staat of de vermogensrendementsheffing van Box 3, in die specifieke situatie, een schending is van het eigendomsrecht van artikel 1 van het Eerste Protocol bij het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (artikel 1 EP EVRM).
De Wet Gedeeltelijke Arbeidsparticipatie (WGA) gaat op de schop. De werkgever is vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor alle werknemers – zowel vast als flexibel – bij ziekte. Elk bedrijf zal moeten nadenken over het slim afdekken van risico's.
Onschuldig slachtoffer, dit keer de commissaris. Als de Eerste Kamer volgende week instemt zal op 1 mei 2016 de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) in werking treden. Daarmee komt de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) te vervallen. Dit heeft onder meer gevolgen voor de commissarissen die op dit moment met een VAR werken. Als de Wet DBA in de huidige vorm wordt goedgekeurd, moet de organisatie waarvoor een commissaris werkzaamheden verricht vanaf 1 mei 2016 op de commissarisbeloning altijd loonheffing inhouden en afdragen.
Belgisch loon grensarbeider niet herrekend met toepassing van de 30%-regeling en Driemaanden-eis bij verandering van werkgever.
De Hoge Raad heeft in twee arresten geoordeeld dat de crisisheffing, inclusief verlenging daarvan, niet in strijd komt met het eigendomsrecht van artikel 1 van het Eerste Protocol bij het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (artikel 1 EP EVRM).
Hij was een tijdje uit beeld. De sollicitant met eisen. De economische crisis had zo zijn voordelen. Mensen waren weer blij met een baan en met het salaris dat ze kregen. Maar nu spreek je hem dus weer, de sollicitant met eisen. Eigenlijk is het de sollicitant met één eis en die komt in het eerste gesprek al op tafel: “Ik wil een leaseauto”.
Diverse media koppen dat de werkgeverslasten 2016 stijgen. Gemiddeld genomen is dat ook het geval maar dat kan per individuele werkgever behoorlijk verschillen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs dalen. Overigens gaat het in deze berichtgeving alleen om werkgeverslasten over het loon van werknemers. Daarnaast bestaan ook werkgeverslasten over uitkeringen. De hoogte daarvan over ZW- en WGA-uitkeringen is uitermate relevant voor eigenrisicodragers die deze uitkeringen zelf moeten betalen. Ook het UWV betaalt uitkeringen. Soms als uitkeringsinstantie en soms namens de eigen risicodrager. Voor de hoogte van de werkgeverslasten maakt dat verschil.
Wanneer een onderneming personeel inleent van een derde, kan de inlener door de Belastingdienst aansprakelijk worden gesteld voor door de uitlener (de derde) terzake van de uitgeleende arbeidskrachten verschuldigde belastingen en premies (zogenaamde ‘inlenersaansprakelijkheid’). Een vergelijkbaar aansprakelijkheidsrisico doet zich ook voor bij aanneming van werk. Als de uitvoering van een werk (deels) aan een derde wordt uitbesteed, kan de opdrachtgever in bepaalde gevallen aansprakelijk worden gesteld voor door de (onder)aannemer onbetaald gelaten belastingen en premies (zogenaamde ‘ketenaansprakelijkheid’).