Onlangs kwam in mijn praktijk een discussie voorbij waarbij ik moest denken aan deze uitspraak waar de vraag speelde of werkgever bij het uitkeren van de resterende verlofdagen was uitgegaan van een juist saldo.
‘Zerotolerancebeleid’ klinkt duidelijk, maar is in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Het kan voor de werkgever in de praktijk namelijk zure en dure consequenties hebben, ziet mr Marcus Draaisma.
Bij herhaling van gedrag na een waarschuwing is ontslag op staande voet alleen gerechtvaardigd als de werkgever dit als consequentie steeds duidelijk heeft gemaakt. Dat het in de praktijk hier mis kan gaan en de werkgever beter voor een andere ontbinding had kunnen kiezen laat een recente uitspraak zien.
Stel dat vandaag de dag een wet wordt aangenomen waarin de volgende twee dingen worden geregeld: 1. Bij overlijden vervalt je geld, bankrekeningen, lijfrente en beleggingen volledig aan de overheid: 100% belasting en 2. Je krijgt in ruil voor deze volledige afdracht – als je leeft - elk jaar een premie van de overheid retour: een iets hogere spaarrente.Goed idee? Of heb je liever dat je geld naar je partner en/of kinderen gaat?
Werknemer is in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd akkoord gegaan met een voorwaardelijk concurrentiebeding, zonder motivering. Later is de arbeidsovereenkomst door middel van een addendum omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, waarbij werknemer wordt geattendeerd op de geldende bedingen. Kan werknemer vervolgens na einde dienstverband worden gebonden aan het (voorwaardelijk) concurrentiebeding?
Heeft een uitzendkracht een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met inlener na een aaneengesloten inleenperiode van bijna dertien jaar? Volgens de uitzendkracht in kwestie wel degelijk…
Wat als een werknemer scheldt en zaken vernielt? Genoeg reden om iemand te ontslaan? De rechter vond onlangs van niet. De werknemer kon het niet aangerekend worden vanwege zijn emotionele toestand die mede werd veroorzaakt door de druk die werkgever
Wat als je werknemer ineens zegt een tussenjaar te willen? Werkgevers zijn niet verplicht dit te honoreren maar in de huidige tijd wil je medewerkers wél tegemoetkomen. Dit zijn de spelregels.
Laatste tijd zie ik opvallend veel ontslag op staande voet zaken waarbij reden voor het ontslag verband houdt met (be)dreigingen die werknemer richting werkgever (en/of collega's) had geuit. Dat context dan belangrijk is volgt wel uit die uitspraken.
Wil een werkgever een werknemer kunnen houden aan de voorwaarde dat deze nog in dienst is om een bonus te kunnen ontvangen, dan is het essentieel dat deze dit duidelijk vastlegt, aldus mr Marcus Draaisma.