Het outsourcen van een finance-afdeling, het verplaatsen van productiefaciliteiten naar een lage lonen land of het uitbesteden van de boekhouding aan een externe partij. Door de verplaatsing van activiteiten buiten de organisatie wordt in veel gevallen afscheid genomen van eigen personeel.
Ondernemingen, gedreven vanuit een besloten vennootschap (of naamloze vennootschap), kunnen als gevolg van groei wettelijk verplicht worden de ‘structuurregeling’ in te voeren. De onderneming dient dan een raad van commissarissen (rvc) in te stellen, die het recht heeft bestuurders te benoemen en ontslaan en bepaalde bestuursbesluiten te blokkeren. De vraag kan worden gesteld in hoeverre de ondernemingsraad (OR) moet worden betrokken bij het besluit op deze wijze een rvc in te stellen. Recentelijk heeft de Ondernemingskamer van het hof Amsterdam hierover een interessante uitspraak gedaan.
Werkgevers kunnen bij een reorganisatie niet naar eigen inzicht bepalen welke werknemers voor ontslag in aanmerking komen. De toepassing van het afspiegelingsbeginsel leidt er regelmatig toe dat een werkgever goed presterende werknemers voor ontslag moet voordragen. De stoelendansmethode biedt kansen. Met welke beperkingen moet u rekening houden sinds de komst van de Wet werk en zekerheid (Wwz)?
Hoe betrouwbaar zijn beloningsonderzoeken eigenlijk en zijn de resultaten van dit soort onderzoeken een accurate weergave van de beloningsmarkt? Onlangs las ik een aardig artikel van een Amerikaanse Principal Compensation Consultant op social media, die twijfelde aan de betrouwbaarheid van bepaalde beloningsonderzoeken. Zijn stelling was dan ook dat de mate van betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van dit soort survey ’s en de resultaten van zo’n onderzoek, sterk samenhangt met de kwaliteit van de aangeleverde beloningsdata van alle deelnemers aan deze onderzoeken. Ofwel, Garbage in, garbage out!
De beëindigingsovereenkomst vormt het sluitstuk van onderhandelingen tussen werkgever en werknemer naar aanleiding van een, in het algemeen door de werkgever, gewenst vertrek van de werknemer. De titel van deze bijdrage doet wellicht vermoeden dat het thema de bedenktermijn is maar dat is niet het geval. Het venijn waar het hier om gaat betreft een onderwerp dat veelal wordt besproken kort voor de eindstreep waarop de handtekeningen door partijen worden gezet of zelfs na de eindstreep: de communicatie over het vertrek.
De kantonrechter Rotterdam heeft onlangs geoordeeld in een geschil over de aanzegboete. De werknemer in kwestie was werkzaam op grond van een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar. Omdat de werknemer niet naar behoren functioneerde, werd hij halverwege het jaar vrijgesteld van werk tot het einde van het dienstverband.
Als HR-professional vind je het belangrijk dat er goed voor werknemers wordt gezorgd. Een net salaris, optimale arbeidsomstandigheden en als het tijd is om met pensioen te gaan, moet er een goede pensioenregeling zijn. Eén van de opties is een regeling op basis van beleggen. Aan deze regeling zitten echter wel haken en ogen. Ik geef je zes tips:
Als sprake is van opvolgend werkgeverschap dient een nieuwe werkgever rekening te houden met het aantal dienstjaren van de betreffende werknemer bij zijn/haar voormalige werkgever. Hetzelfde kan gelden voor het aantal opvolgende contracten voor bepaalde tijd bij de voormalige werkgever. Met de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) zijn onder meer deze regels per 1 juli 2015 gewijzigd teneinde werknemers meer bescherming te bieden. Recent nieuws over doorstarten na faillissement duidt erop dat deze wijzigingen niet altijd het beoogde effect hebben.
De transitievergoeding is onder andere verschuldigd wanneer de werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt en de arbeidsovereenkomst langer dan 24 maanden heeft geduurd. In de navolgende zaak zegt de werkgever de arbeidsovereenkomst op maar neemt daarbij vermoedelijk bewust een te korte opzegtermijn in acht.
Sinds 1 januari 2015 zijn werkgevers verplicht om de werknemer uiterlijk een maand van tevoren schriftelijk te informeren of de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (van langer dan zes maanden) al dan niet wordt voortgezet en zo ja, onder welke voorwaarden. Wat wordt verstaan onder een maand van tevoren? Wat wordt verstaan onder schriftelijk? En wat zijn de gevolgen indien er niet tijdig of niet schriftelijk wordt aangezegd?