Werkgevers die arbeidsmarktafspraken willen maken met concurrenten, moeten rekening houden met het kartelverbod. Zij lopen het risico op acties van de ACM, zoals boetes en juridische procedures, schrijven advocaten Willemijn Jansma en Wouter Jans.
Ontslag op staande voet blijkt vaak geen stand te houden en teruggedraaid te moeten worden. Bij ontslag op staande voet gaat het vaak mis, omdat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen.
Een arbeidsconflict, met het verzoek tot oprichting van een OR als centraal geschilpunt, heeft geleid tot de ontbinding van een arbeidsovereenkomst wegens een verstoorde arbeidsverhouding. Mediation bood geen oplossing en de zaak kwam uiteindelijk voor de kantonrechter.
Winkelketen Blokker heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat gaat vaak vooraf aan een faillissement. In dat geval kunnen werknemers niet rekenen op de vergoeding die je normaal krijgt als je wordt ontslagen.
Nadat werkneemster in dienst was getreden, heeft zij haar werkgever op de hoogte gebracht van haar zwangerschap. Vervolgens is de arbeidsovereenkomst van de zwangere werkneemster beëindigd tijdens de proeftijd.
- Met extra aandacht en een paar kleine investeringen maak je het (werkzame) leven van mantelzorgers al direct beter. En dat zie je terug in een lager verzuim. Bovendien toon je je overduidelijk een goed werkgever voor je zittende en toekomstige medewerkers die nu nog niet met mantelzorg te maken hebben maar in de toekomst wellicht wel zo licht coach Melissa Schouman in haar blog en podcast toe.
In de ontslagpraktijk is een mogelijk ontslag op staande voet vaak aanleiding voor interessante discussies. Vooral als het om invulling van het (ruime) begrip ‘diefstal’ gaat, lopen de meningen uiteen. Vaak wordt gedacht dat als hetgeen wat is weggenomen beperkt in waarde is, een ontslag op staande voet geen optie is. Dat dit in de praktijk genuanceerder ligt, blijkt maar weer uit de volgende uitspraak.
Omvat het loon ook het kwartiertje extra eerder openen van kantoor of werkoverleg tijdens de vrije middagpauze? Spreek dit expliciet af want als je dat niet doet, neem je als werkgever onnodig risico aldus mr. Marcus Draaisma.
In een recente zaak die speelde bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant was de vraag aan of partijen een arbeidsovereenkomst voor de duur van zes maanden waren overeengekomen of een arbeidsovereenkomst voor de duur van zes maanden en één dag. Het lijkt wellicht onbenullig, maar die ene dag maakte in deze kwestie het verschil zo legt arbeidsrechtadvocaat Lieve Holterhues uit.
Sluit je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zónder tussentijdse opzegmogelijkheid én je zegt toch op tegen een datum eerder dan de einddatum dan kan werkgever aanspraak maken op de zogenoemde gefixeerde schadevergoeding. Advocaat Pascal Besselink licht dit probleem, waar lang niet alle werknemers (en ook niet alle werkgevers) zich bewust van zijn, toe aan de hand van een onlangs gepubliceerde uitspraak.