In 2015 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in werking getreden, waarmee het arbeidsrecht – en met name het ontslagrecht – grondig is gewijzigd. Het doel van de WWZ was het ontslagrecht sneller en goedkoper te maken, de rechtspositie van flexwerkers te versterken en meer mensen aan het werk te krijgen. Al snel na de invoering van de WWZ bleken de gestelde doelen niet (volledig) gerealiseerd te (kunnen) worden. Per 1 januari 2020 wordt het arbeidsrecht weer verder opgepoetst. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) treedt dan in werking. Deze wet zal het arbeidsrecht opnieuw (grondig) op de schop nemen.
Werknemers hebben opnieuw geprobeerd via een rechter af te dwingen dat de werkgever hun arbeidsovereenkomst zou beëindigen. In één van die zaken heeft de Kantonrechter aan de Hoge Raad gevraagd hoe het nu precies zit.
Het hebben van personeel brengt allerlei verplichtingen met zich mee. In sommige gevallen bent u ook verplicht om voor uw personeel pensioenpremie af te dragen aan een bedrijfstakpensioenfonds (BPF). Dit is bijvoorbeeld het geval voor ondernemingen die actief zijn in de detailhandel of de levensmiddelenindustrie, maar er geldt voor veel meer werkgevers een verplichte deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds. Deelname aan zo’n verplichte pensioenregeling is een kostbare zaak, zeker als er te hoge aanslagen worden opgelegd door het fonds. Gelukkig kunt u in sommige gevallen ook een vrijstelling aanvragen voor deelname aan een verplicht pensioenfonds!
Veranderinitiatieven worden vaak op een mechanische manier aangepakt en top-down opgelegd. Hierdoor wordt het initiatief van medewerkers onbedoeld aan banden gelegd. Hoe kun je dit voorkomen?
Het is altijd al lastig geweest om de generatiekloof op de werkvloer te overbruggen, maar millennials vormen misschien wel de grootste uitdaging tot nu toe. Voor managers die er alles aan doen de hiërarchische ladder te beklimmen, is het vaak lastig te begrijpen dat millennials niet dezelfde ambities hebben als zij. Het is te kort door de bocht dat te wijten aan luiheid of gebrek aan ambitie.
Medewerkers die iedere dag met plezier naar hun werk gaan, zich thuis voelen in de organisatie, hun talenten volop kunnen benutten en bij vertrek ambassadeur blijven van de organisatie. Steeds meer organisaties investeren in het werkgeluk van hun medewerkers omdat dit veel kan opleveren. Denk aan hogere productiviteit, minder verzuim, behoud en het aantrekken van talent. Een nieuwe trend binnen HR die hieraan bijdraagt, overgevlogen uit de marketingwereld, is Employee Experience met daaraan gekoppeld ‘Employee Journey’ en ‘Voice of the Employee’.
Een veel gehoorde term binnen het arbeidsrecht de laatste tijd is ‘platformarbeid’. Maar wat wordt nu precies verstaan onder platformarbeid? En hoe moet deze vorm van arbeid worden gekwalificeerd? Gaat het om zelfstandigen? Of zijn het werknemers? En wie is dan de werkgever? Hoe gaan andere landen in Europa om met platformwerk? En ten slotte: wat zijn de te verwachten gevolgen van deze vorm arbeid voor de toekomst?
De strijd om toptalent neemt steeds meer toe en dus kan een sterk employee benefits programma de doorslaggevende factor zijn in het succesvol aannemen en vasthouden van nieuwe talenten. Met name millennials verwachten meer van hun werkgever dan vorige generaties. Maar in plaats van een standaard one size fits all-pakket, hebben millennials het wat, wanneer en hoe het liefst zelf in de hand.
De zomer is duidelijk begonnen: de temperaturen stegen eind juni naar tropisch. De komende maanden kunnen we vast nog meer hete dagen verwachten. Wat doen die hoge temperaturen met het welbevinden van je medewerkers? En hoe houd je de werkomgeving ook binnen comfortabel als buiten de mussen van het dak vallen?
Bedrijven maken zich steeds meer hard voor een match in bedrijfscultuur en persoonlijkheid van nieuwe werknemers. Wat vindt de Nederlandse werknemer? Zitten zij samen met hun vrienden op kantoor, of zijn ze hun collega’s stiekem liever kwijt dan rijk? En wat maakt dat collega’s wel of niet goed samenwerken?