Werknemer, een assistent hotelmanager, meldt zich op 19 januari ziek. Op 23 januari opent een collega van de werknemer de bedrijfslaptop. Direct popt het WhatsApp-account van de werknemer op. De collega leest in haar berichten onder meer dat ze “goed toneel heeft gespeeld” na een telefoongesprek met haar leidinggevende en dat ze “niet weet hoelang ze griep nog kan gebruiken als excuus om thuis te blijven”.
Werkgever stuurt haar personeel op 31 maart 2020 een brief met een overzicht van maatregelen die zij wil treffen n.a.v. door overheid getroffen corona-maatregelen. Een van die maatregelen luidt: “Uitgangspunt is dat stafmedewerkers tot 1 juni 2020 20% van hun tijd in overleg met hun leidinggevende als vakantie opnemen. Indien de operatie bij de klant het toelaat – dit ter beoordeling van de leidinggevende – wordt van medewerkers in de operatie hetzelfde gevraagd.”
Als er sprake is van een substantiële en structurele vermindering van de arbeidsduur, bijvoorbeeld bij een reorganisatie of bij herplaatsing na langdurige arbeidsongeschiktheid, kan de werknemer recht hebben op een evenredige transitievergoeding. Heeft een werknemer die voor dezelfde arbeidsduur is herplaatst, maar met een lager loon, ook recht op een pro rato transitievergoeding? Het Hof Amsterdam stelde daar vragen over aan de Hoge Raad. De Hoge Raad gaf antwoord.
De nieuwe steunmaatregelen zijn woensdag 20 mei bekend gemaakt, maar een aspect uit de eerste ronde verdient nog aandacht. Een grote groep werkgevers wordt namelijk binnenkort mogelijk geconfronteerd met een terugbetalingsplicht die al snel in de tienduizenden euro’s kan lopen.
Pensioen is voor ondernemers een dure arbeidsvoorwaarde. Door de coronacrisis verliezen veel bedrijven en sectoren een groot deel van hun omzet. Kosten, zoals die van pensioenpremie, lopen echter door. Welke mogelijkheden heeft de werkgever om iets te doen aan betaling van pensioenpremie en de pensioenregeling zelf?
De NOW regeling is gepubliceerd. 44 pagina's schoon aan de haak. Wat hoofdpunten:
Wat moet ik doen wanneer drie maanden uitstel van betaling niet voldoende is? Welke gevolgen van de Coronacrisis kunnen zich voordoen in verband met de keten- en inlenersaansprakelijkheid? Kan ik Arbovoorzieningen vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen aan mijn thuiswerkende werknemer? Enkele veelgestelde vragen en antwoorden over de fiscale gevolgen van de Coronacrisis.
De NOW-regeling is een week geleden aangekondigd als vervanger van de Werktijdverkorting, die daarmee direct werd afgeschaft. De details van de NOW-regeling moeten met een week oid bekend worden. In de tussentijd komt er ook al meer duidelijkheid over de regeling die het UWV moet gaan oppakken.
In een aan het gerechtshof Den Haag voorgelegde zaak was een uitzendkracht tijdens zijn werk met zijn hand in een machine gekomen. Aangezien het uitzendbeding, een ontbindende voorwaarde die onder andere bepaalt dat bij ziekte het dienstverband eindigt, van toepassing was weigerde het uitzendbureau het loon door te betalen.
Arbeidsrechtjuristen keken er vol verwachting naar uit: de eerste uitspraken van kantonrechters over de cumulatiegrond. De eerste beschikkingen lijken de verwachte versoepeling in het ontslagrecht nog niet te brengen. Maar wordt het al wel duidelijker?