Opnieuw is er aangekondigd dat er banen gaan verdwijnen bij onze nationale trots. In ieder geval 800 tot circa 1.000 arbeidsplaatsen zullen worden geschrapt bij de luchtvaartmaatschappij in de komende periode. Ongeveer de helft hiervan betreft het cabinepersoneel, een kwart het grondpersoneel terwijl ook afscheid van zo’n 100 piloten moet worden genomen.
Als werkgever mag je een werknemer de instructie geven een mondkapje te dragen. Een werknemer van een patisserie/chocolaterie weigerde. Werkgever zet hem op non-actief zónder loon. Terecht volgens Kantonrechter Utrecht.
Het nieuwe jaar 2021 is nog maar net begonnen. Dat betekent elk jaar dat er ook wetswijzigingen in het arbeidsrecht van kracht zijn geworden op 1 januari. Hieronder tref je een beknopt overzicht aan.
Meesters in rechten krijgen direct jeuk als we een mogelijk risico in de ogen kijken. Direct willen we onze cliënten daarop wijzen. Werkgevers krijgen het advies om een dik pakket aan huisregels op te stellen, zodat de werknemer in elke situatie weet wat wel (en vooral wat niet) mag doen. Is dat een prettig uitgangspunt om samen te werken, een bodem van wantrouwen? Waarom kunnen we de arbeidsovereenkomst niet zien als ‘Ticket of Trust’.
Ondernemers hebben al een half jaar last van de coronacrisis. Dit heeft geleid tot veel vragen en onduidelijkheid over rechten en plichten van werkgever en werknemer: over loon, wijziging arbeidsvoorwaarden, privacy, etc. Op basis van enige rechtspraak daarover en onze eigen advisering daarover zetten wij enkele “best practices” voor u als ondernemer op een rij. Zo bent u goed voorbereid als de tweede coronagolf dit najaar zijn invloed op de arbeidsrelatie zal hebben.
Onlangs deed de Hoge Raad een belangrijke en interessante uitspraak over de beoordeling van de arbeidsrelatie. De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat de uitvoering leidend is en niet wat partijen onderling hebben afgesproken in een contract. Wat betekent dit in de praktijk?
Wat vinden Nederlanders van hun organisatiecultuur? Die moet flexibeler: meer op verandering en leren gericht. Organisaties zijn behoudend en waarderen procedures, administratie en planning meer dan goed voor ze is, aldus 13.000 respondenten in het onderzoek van OCAI Online.
Veel ondernemers verwachten de komende maanden hun onderneming te moeten reorganiseren, met (collectieve) ontslagen tot gevolg. Daarnaast is er een groep ondernemers die, bijvoorbeeld omdat er geen bedrijfsopvolger is, moet besluiten om met de onderneming te stoppen door ziekte of pensioen. Ook al heeft de onderneming door die redenen geen of weinig geld meer, de wet verplicht om ook in die situaties aan de werknemers de transitievergoeding te betalen. Tóch zijn er mogelijkheden de financiële gevolgen te beperken.
De coronacrisis houdt veel ondernemers nog in de greep. Omzet staat nog altijd onder druk, terwijl kosten doorlopen – zoals loonkosten. Het Kabinet heeft daarom een derde steunpakket aangekondigd dat aan ondernemers compensatie geeft voor door te betalen loonkosten. Ondernemers kunnen naar verwachting vanaf 16 november een aanvraag bij UWV doen voor loonkostensubsidie op basis van deze NOW 3.0. Die regeling wordt anders dan NOW 2.0. Wat betekent NOW 3.0 voor de ondernemer én de mogelijkheden voor (gelijktijdig) bedrijfseconomisch ontslag?
62% van de Nederlandse werkgevers heeft te maken met personeel met financiële problemen. Problemen die je via flexibele verloning grotendeels kunt voorkomen aldus Ties Roodhart, general manager Benelux bij Wagestream.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling