Reorganisaties zijn momenteel weer aan de orde van de dag. Ze zijn ook niet van vandaag of gisteren. We hebben er al heel wat achter de rug. Toch gaat het meestal mis…, zo horen we achteraf.
Enkele jaren geleden werden er bezuinigingen doorgevoerd bij de belastingdienst. Er vertrokken ruim 5.000 medewerkers met een riante regeling voor vrijwillig vertrek. Veel kennis ging daarmee verloren. Terwijl niet lang daarna de werkzaamheden bij de belastingdienst toenamen; dus werd er een grote wervingscampagne gestart om het ontstane personeelstekort te lijf te gaan.
Dit bericht kwam onlangs naar buiten. En maakte diepe indruk op mij. De leeuwen in Artis, wie is er niet mee opgegroeid? Net als met die pindakaas… Ik kwam er al met mijn ouders. Dus wist ik de leeuwen goed te vinden toen ik mijn eigen kinderen meenam naar Artis. En tegenwoordig, althans pre-corona, ga ik met mijn kleinkinderen. En ook zij zijn zeer geïmponeerd door de koningssoort van de jungle.
Een werknemer wiens functie vervalt en die meerdere keren een aanbod voor passende arbeid weigert, loopt het risico om het recht op de transitievergoeding te verliezen. In de Wet werk en zekerheid is aangegeven dat dit vervallen van de transitievergoeding terughoudend moet worden toegepast. Toch heeft het Gerechtshof in Den Bosch deze lijn recentelijk gevolgd. In dit blog legt AWVN-advocaat Jop Ringeling deze opmerkelijke uitspraak uit.
Annabel werkt 14 jaar bij haar werkgever. Ze had een mooie carrière. In het begin als communicatiemedewerker, later klom ze op tot Manager Marketing & Communicatie. Na de komst van een nieuwe directeur is de chemie echter uitgewerkt. Annabel en haar werkgever gaan daarom uit elkaar. Na stevig onderhandelen tekenen beide partijen de vaststellingsovereenkomst. Zowel Annabel als haar werkgever zijn tevreden met de uitkomst.
Bedrijven in alle branches, groot of klein, kunnen er mee te maken krijgen: reorganiseren. Financiële of bedrijfseconomische omstandigheden kunnen een onderneming dwingen om te veranderen. In het ergste geval moet het personeelsbestand inkrimpen en leidt de reorganisatie tot gedwongen ontslagen. Voor zowel werkgever als werknemer is het belangrijk dat een dergelijk traject zorgvuldig wordt doorlopen. Maar wat komt er allemaal kijken bij een bedrijfseconomisch ontslag?
Een werkgever is verplicht om een werknemer uiterlijk één maand voor de einddatum van zijn tijdelijke arbeidsovereenkomst te laten weten of de overeenkomst wordt verlengd of niet. Deze aanzegverplichting geldt voor arbeidsovereenkomsten langer dan zes maanden. De wet bepaalt dat de aanzegging schriftelijk moet worden gedaan.
Het is belangrijk dat je als organisatie/bedrijf de werkomgeving niet ziet als kostenpost, maar als middel om je organisatiedoelstellingen te behalen zo betoogt Tim Oldman, CEO en oprichter van Leesman. “Onze data laten geen twijfel mogelijk dat de meest productieve werkomgevingen degene zijn met de beste sociale infrastructuur. En dat maakt vastgoed een HR-thema.”
Niet alle afspraken tussen werkgevers en werknemers worden aan het papier toevertrouwd. Soms worden afspraken mondeling gemaakt, maar het komt ook voor dat partijen in de praktijk anders handelen dan de onderling gemaakte schriftelijke afspraken. Wanneer ontstaat voor de werknemer een zogenaamd ‘verworven recht’?
Chief Human Resources Officer, zo wordt de “eindbaas” van HR tegenwoordig vaak genoemd. Maar past die titel eigenlijk wel in deze tijd? Juist in de huidige tijd waarin de (politiek) leiders het ook niet meer weten. Ik geloof veel meer in de ‘wisdom of the crowd’. Juist als het moeilijk en spannend is.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling