Aan het geven van een ontslag op staande voet kleven voor de werkgever vaak risico's. De werknemer die op staande voet is ontslagen kan er voor kiezen de opzegging te laten vernietigen en loon en tewerkstelling vorderen, maar hij kan ook in het ontslag berusten en aanspraak maken op de transitievergoeding, billijke vergoeding en vergoeding in verband met een onregelmatige opzegging.
Afgelopen vrijdag wijzigde het kabinet per direct de quarantaineregels. Deze wijziging zal, ongetwijfeld, op sommige werkvloeren (waar de werknemer fysiek aanwezig moet zijn en er niet thuis gewerkt kan worden) tot discussies gaan leiden.
Daar is er weer een: ontslag op staande voet na een bagateldelict, een relatief kleine overtreding van een werknemer met soms grote gevolgen.
Sinds 1 januari is de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt verstevigd. Met ingang van 2022 gelden een ingroeiquotum en streefcijfers om meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven te krijgen*. Lang niet alle bedrijven hebben met de wet te maken. Toch zou de wet een keerpunt voor genderdiversiteit kunnen zijn. Dat zou goed nieuws zijn, want het is hoog tijd voor diverser samengestelde organisaties. Maar wat staat er precies in de wet?
In een post van een paar maanden geleden deelde ik de uitspraak van de kantonrechter Rotterdam van 30 april 2021 die het ontslag op staande voet van een supermarkt aan een kassa- en servicebaliemedewerkster die werd verdacht van diefstal van een armband rechtsgeldig achtte.
In een recente uitspraak van de kantonrechter Haarlem verzocht werknemer de opzegging van zijn arbeidsovereenkomst door zijn werkgever na toestemming van het UWV te vernietigen. Hij stelde dat de opzegging in strijd was met het opzegverbod tijdens ziekte.
Mag een werkgever zichtbare tatoeages bij werknemers verbieden tijdens de uitoefening van de werkzaamheden? Deze vraag bevindt zich (net zoals bijvoorbeeld de discussie over het dragen van een mondkapje tijdens het werk) op het snijvlak van het wettelijk instructierecht (art. 7:660 BW) van de werkgever en het wettelijk grondrecht van eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer (art. 10 Grondwet) van de werknemer. In 2020 speelde in een procedure bij de kantonrechter Rotterdam exact deze vraag waarin deze twee rechten moesten worden (af)gewogen.
Het is nog altijd vaag of iemand bij u werkt als zelfstandige of als werknemer. Wat is er inmiddels wel duidelijk?
Een nieuw jaar betekent ook weer de nodige veranderingen op de arbeidsmarkt en in het arbeidsrecht.
Daar istie dan: de eerste gepubliceerde uitspraak waarin een werknemer die niet is gevaccineerd en weigert zich te laten testen door werkgever wordt geschorst. Volgens de rechter terecht.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling