Nog steeds worden vrouwen minder betaald dan mannen voor gelijk werk. Volgens het CBS is het verschil 4 procent bij de overheid en 7 procent in het bedrijfsleven. Met een loonkloofonderzoek en bijbehorende certificering wil Erasmus Q-Intelligence een einde maken aan beloningsdiscriminatie. “Bedrijven kunnen zo bewijzen dat ze mannen en vrouwen gelijk betalen.”
In navolging van diverse landen die wetgeving hebben ingevoerd om eerlijke beloning voor mannen en vrouwen na te streven, stelt nu ook de EU maatregelen voor om gelijke beloning voor vergelijkbare werkzaamheden te waarborgen.
Onlangs werd er weer een interessante uitspraak gepubliceerd die betrekking had op 'corona op de werkvloer'. De zoveelste in de reeks covid-19 gerelateerde ontslag op staande voet en ontbindingsprocedures. Ik zet er hier paar op een rij die óf de wenkbrauwen mogelijk doen laten fronzen óf een glimlach op het gezicht doen verschijnen.
Binnenkort volgen belangrijke wijzigingen voor studiekostenbedingen. Op grond van de Europese Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden moeten werkgevers namelijk een verplichte opleiding volledig kosteloos aanbieden en mogen zij de kosten niet van de werknemer terugvorderen. De richtlijn moet uiterlijk 2 augustus 2022 zijn geïmplementeerd. Van belang te weten is dat er geen overgangsrecht zal gelden. Dat betekent dat studiekostenregelingen van voor die datum dan nietig kunnen zijn.
Kennelijk zijn schandalen nodig om een veilige werkplek op de kaart te zetten. Hoe staat het daarmee in uw organisatie?
Het gaat in deze zaak om de reikwijdte van het opzegverbod tijdens ziekte bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden. Dit verbod houdt in dat de werkgever een arbeidsovereenkomst niet kan opzeggen gedurende de tijd dat de werknemer ziek is.
In mijn eigen werk is organisatieontwerp een ongelooflijk veelzijdig onderwerp. Op het eerste gezicht heb je de algemene structuur van een bedrijf: afdelingen, loopbaantrajecten, functies, verantwoordelijkheden, locaties, entiteiten en meer. Maar als je nog iets verder kijkt, heb je een heel ecosysteem dat die structuur aandrijft. Denk maar aan de manier waarop informatie circuleert, hoe kennis wordt gedeeld en hoe alles in zijn werk gaat. Dit is mijn visie op hoe organisatieontwerp onze huidige structuur zou kunnen veranderen. – Ross Seychell
Afgelopen dagen werd er volop bericht dat volgende week het thuiswerkadvies waarschijnlijk komt te vervallen. Maar wat zegt dit eigenlijk? Heeft intrekking van het thuiswerkadvies arbeidsrechtelijke gevolgen?
De afgelopen tijd is er veel gezegd (en nog) over grensoverschrijdend gedrag. Als je erover wil praten dan is het helpend het eerst meer te begrijpen en ook: als je er zelf niet over begint dan begint iemand anders erover tegen jou en geldt hetzelfde. Het is mijn overtuiging dat vele inzichten bijeen, het overzicht beter kunnen maken, daarom hierbij de mijne. De wereld achter het gedrag vanuit mijn expertise en gedachtengoed als extern vertrouwenspersoon.
Posts van werknemers op LinkedIn, Twitter, Facebook of YouTube zijn voor werkgevers regelmatig reden om op te treden. Soms met succes, soms niet. De meest spraakmakende van afgelopen jaar was die van een medewerkster van een zorginstelling die zich op LinkdeIn zeer kritisch uit liet over het coronabeleid van haar eigen werkgever.