Een nieuw jaar betekent ook weer de nodige veranderingen op de arbeidsmarkt en in het arbeidsrecht.
Daar istie dan: de eerste gepubliceerde uitspraak waarin een werknemer die niet is gevaccineerd en weigert zich te laten testen door werkgever wordt geschorst. Volgens de rechter terecht.
De basisscholen gaan toch een week eerder dicht. Dat betekent dat de kerstvakantie voor basisschoolkinderen volgende week al begint. Omdat het zo kort dag is, wordt de scholen gevraagd opvang te regelen voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Omdat dit maandag misschien nog niet geregeld is, mogen scholen die dag nog open blijven. Wat betekent dit nu voor werknemers waarvan de kinderen opeens een week eerder/langer niet naar school kunnen en geen opvang hebben?
Veel standaard arbeidsovereenkomsten zijn hopeloos verouderd, terwijl er zoveel meer mogelijk is. Laat de arbeidsovereenkomst aansluiten bij je organisatiecultuur, je professionele uitstraling en de gehele medewerkersbeleving. Laat het ook een stuk zijn dat een mooie start vormt van de onboarding. In een krappe arbeidsmarkt wil je een interessant bedrijf zijn en wil je je medewerkers boeien en binden. Dan start je niet lekker met een verouderd document met saaie lappen tekst.
Heerlijk avondje is weer bijna gekomen, dus tijd voor wat arbeidsrechtelijke Sinterrechtspraak. Zoals Zwartepietendiscussie, Bagatelletters, Fantasiaboeken, Sinterklaaspakken en Gedichten.
De Volkskrant publiceerde afgelopen weekend een artikel over online-uitspraken die tot arbeidsconflicten*, en zelfs tot ontslag kunnen leiden. Ook het gebruik van WhatsApp leidt regelmatig tot gedoe, geschillen en zelfs rechtszaken.
Voor 1 augustus 2022 doen werkgevers er goed aan om de gebruikte modelarbeidsovereenkomsten te checken. Op die dag vereist een Europese richtlijn ook in Nederland meer transparantie over de arbeidsvoorwaarden (EU-Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden). De wet bepaalt nu al in artikel 7:655 BW welke basisinformatie de werkgever bij indiensttreding aan de werknemer moet geven over de arbeidsvoorwaarden.
In deze blog bespreek ik de additionele voorwaarden waaraan de arbeidsovereenkomst vanaf 1 augustus 2022 moet voldoen in verband met het wetsvoorstel transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. De wet schrijft nu al voor over welke punten de werkgever bij aanvang van de arbeidsovereenkomst de werknemer moet informeren. Met het wetsvoorstel zullen hier onder meer de volgende punten aan toegevoegd worden.
Een paar recente uitspraken waaruit volgt dat het altijd opletten blijft in het arbeidsrecht: vervaltermijnen, motivering en wettelijke verhoging.
De transitievergoeding die werkgevers een werknemer moeten betalen wanneer deze wordt ontslagen, haalde eerder dit jaar het nieuws. Ondernemers zouden als gevolg van de coronacrisis moeite hebben met het betalen van de vergoeding, met name aan werknemers die jarenlang in dienst zijn en daardoor recht hebben op een hoog bedrag. Vooralsnog lijkt dit niet direct tot faillissementen te leiden, maar de roering rondom de transitievergoeding werpt wél licht op een onderliggend aspect: wordt de vergoeding nog wel gebruikt waarvoor hij oorspronkelijk in het leven is geroepen?