Als het wetvoorstel Wet toekomst pensioen wordt goedgekeurd, moet er de komende jaren heel wat werk verzet worden. Overgaan van het oude op het nieuwe stelsel gaat namelijk niet over één nacht ijs. En om maar in de metafoor te blijven: het wordt een Elfstedentocht die al met al gaat duren tot 2037. Het is dus belangrijk dat u nu al nadenkt over de keuzes die u moet maken en een stevige basis neerlegt voor de overgang naar het nieuwe stelsel.
Het kabinet is al enige tijd bezig om de kwetsbare positie van flexkrachten beter te beschermen. Dit begon al met de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) en er komt nu een nieuw pakket van hervormingen bij. Het is nog onduidelijk hoe de wet er inhoudelijk uit komt te zien, maar het is evident dat de wet er gaat komen. Dit geeft jou als werkgever ook een voordeel: je hebt tijd om je voor te bereiden.
Regelmatig zie ik arbeidsovereenkomsten voorbij komen waarin bepalingen zijn opgenomen die in strijd zijn met de wet, nietig of niet rechtsgeldig. Gevolg: als werkgever kun je dan geen beroep doen op die bepalingen. Fouten in de arbeidsovereenkomst komen voor rekening en risico van de contractopstellende partij. Werkgever dus.
Het nieuwe pensioenstelsel staat op de stoep. Dat brengt veel veranderingen en keuzes met zich mee. In de basis gaan we toe naar een pensioenregeling met één leeftijd onafhankelijke premie. Maar u kunt wel kiezen uit drie smaken. En gaat u direct naar één nieuwe regeling en gaat u uw huidige werknemers compenseren of gaat u naar twee parallelle regelingen? Het is goed nu kennis op te doen welke keuzes u hebt, zodat u tijdig kunt nadenken welke keuze voor uw bedrijf het meest gunstig is.
In een ontbindingsprocedure stelt werkgever dat de relatie tussen werkgever en werknemer ernstig en duurzaam is verstoord. Werkgever baseert dit op alleen haar stelling dat de relatie tussen partijen op 9 maart 2021, lopende een mediation, op slag is veranderd, zodat van haar in redelijkheid niet kan worden verlangd om de arbeidsovereenkomst met werknemer voort te zetten.
Een werkneemster kon ten gevolge van een reorganisatie niet worden herplaatst, omdat zij niet beschikte over een mbo-diploma, volgens haar werkgever een functievereiste. Werkgever ging er echter aan voorbij dat werkneemster al 42 jaar naar tevredenheid bij werkgever had gewerkt op mbo-niveau. Reden voor werkneemster om de kantonrechter te verzoeken haar arbeidsovereenkomst te herstellen.
Het beste pensioenstelsel van de wereld bestaat niet meer. Of beter gezegd: misschien bestaat het nog wel, maar het is onhoudbaar en niet meer toekomstbestding. Wat is het euvel? De samenleving verandert, rente daalt en er worden meer mensen oud (vergrijzing). Dit maakt dat het huidige pensioenstelsel kwetsbaar is en met de tijd mee dient te veranderen om deze kwetsbaarheden op te lossen. Kortom een nieuw pensioenstelsel is onvermijdelijk. In de afgelopen jaren is het Pensioenakkoord tot stand gekomen waaruit het wetsvoorstel Wet Toekomst Pensioenen is voortgevloeid. Het wetsvoorstel Wet Toekomst Pensioenen is begin dit jaar ingediend bij de Tweede Kamer om te behandelen. Wat zijn de belangrijkste punten en implicaties van het wetsvoorstel Wet Toekomst Pensioenen?
Kan dat? Ja, dat kan. In een op rechtspraak.nl gepubliceerde uitspraak was dit aan de orde. Werkgever, een gemeente, ontsloeg werknemer, een BOA, op staande voet met de volgende dringende reden:
Kort voordat de wet per 1 augustus nevenwerkzaamheden verbiedt (tenzij er een objectieve rechtvaardiging voor is), heeft de Kantonrechter Den Haag daarover een interessante uitspraak gedaan.
Vanaf 1 augustus moet de werkgever nieuwe werknemers wijzen op de regels van het Nederlandse ontslagrecht. Hoe?