De krenkende wijze van afscheid nemen door een werknemer jaagt een werkgever zo op de kast dat deze kiest voor ontslag op staande voet. Volgens de rechter ietwat te kort door de bocht, signaleert advocaat Petra Willems.
Een werknemer heeft volgens de tekst van zijn ontslagbrief beoogd de arbeidsovereenkomst per direct op te zeggen. Hij hield geen rekening met de wettelijke opzegtermijn en had de arbeidsovereenkomst daarmee onregelmatig opgezegd. De kantonrechter van de rechtbank Limburg heeft recent geoordeeld over de vraag of de werknemer een vergoeding wegens onregelmatige opzegging moest betalen aan de werkgever.
De handhaving van de Wet DBA dwingt HR-afdelingen tot strategische keuzes. Werkgevers zoeken naar manieren om flexibiliteit te behouden ziet oud NVP-voorzitter Irene Oerlemans.
Als een werknemer door ADHD niet goed functioneert, is een werkgever verplicht onderzoek te doen naar arbeidsbeperkingen en -aanpassingen. Wordt de arbeidsovereenkomst van een werknemer met ADHD ontbonden, dan maakt de werkgever een indirect onderscheid. Dit is verboden op grond van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte.
Je zou denken dat het allemaal niet zo ingewikkeld is. Een proeftijd mag worden overeengekomen als die voor beiden gelijk is en schriftelijk wordt aangegaan. Toch gaat het soms mis.
Werknemers die verwijtbaar hebben gehandeld en ontslagen worden, krijgen vaker een transitievergoeding mee. Dat roept vragen op bij veel werkgevers, die verwachten dat een werknemer bij verwijtbaar handelen zonder kosten ontslagen kan worden.
Dat de Rhedense zwemleraar werd ontslagen kon eigenlijk niet anders gezien zijn grensoverschrijdend gedrag. Maar heeft hij ook recht op een transitievergoeding zoals hij zelf aangeeft?
Als een Rotterdamse ambtenaar wordt beticht van belangenverstrengeling en ambtelijke omkoping, wil de gemeente zijn privé e-mails inzien. Het komt voor de rechter. Die stelt dat de gemeente voldoende aannemelijk gemaakt heeft dat de ambtenaar mogelijk onrechtmatig heeft gehandeld en staat inzage in de mails toe.
Opdrachtgevers die niet willen opdraaien voor naheffingen omdat een opdrachtnemer toch een werknemer blijkt te zijn, kunnen een vrijwaringsclausule overwegen. Dat biedt tenminste enige bescherming. Niet meer dan fair, meent mr Joost van Ladesteijn.
Werkgevers doen er goed aan duidelijke leaseregelingen te maken én onder de aandacht te brengen voor leaseauto’s en tegenwoordig ook e-bikes ziet arbeidsrechtadvocaat Marcus Draaisma.