Ook in 2013 blijft voor loon uit vroegere arbeid dus een afwijkende heffingsgrondslag bestaan. Dat is ook het geval voor loon, waarover u eindheffing toepast. Ook dan blijft een afwijkende heffingsgrondslag overeind.
Loon uit vroegere arbeid
Er is sprake van loon uit vroegere arbeid, als een (nieuwe) werknemer nog inkomsten ontvangt uit de periode dat hij nog niet in dienst was bij zijn huidige werkgever, bijvoorbeeld een ontslagvergoeding, nabetaling van het loon of nabetaling van niet opgenomen vakantiedagen. Ook kunnen WWW-, WIA en Wajonguitkeringen, als deze later worden betaald, tot loon uit vroegere betrekking worden gerekend. Ook kan de dienstbetrekking beëindigd zijn, maar de ex-werknemer krijgt nog inkomsten op grond van zijn eerder vervulde (vroegere) dienstbetrekking. Voorbeelden zijn een pensioen- of VUT-uitkering.
Uitzonderingen
Er zijn situaties dat een werknemer geen werk verricht, maar toch door u worden betaald. De Wet uniformering loonbegrip stelt de volgende situaties gelijk met loon uit tegenwoordige arbeid:
- Loondoorbetaling bij schorsing of op non-actiefstelling.
- Loon dat u flexkrachten betaalt, omdat drie uur loondoorbetaling het minimum is.
- Loondoorbetaling bij ziekte.
- Loondoorbetaling bij zorg- of ouderschapsverlof.
Let op
Loon dat u niet bij de werknemer belast, maar dat u via eindheffing voor rekening van uw rekening laat komen, is ook in 2013 alleen loon voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen.